Kakšne koristi prinaša popoldanski počitek?

Kakšne koristi prinaša popoldanski počitek? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2018

Nekateri si ga radi privoščijo, ko se vrnejo iz službe in opravkov, drugi so prepričani, da je popoldanski počitek le za majhne otroke. Kaj je res in ali bi ga morali imeti tudi odrasli?

Telo ni narejeno tako, da lahko prenaša stres in druge pritiske brez rednega spanja, med katerim si odpočije in napolni zaloge energije. To hitro opazite, kadar zanemarite spalni ritem in se večkrat v posteljo odpravite prepozno. Kadar potrebujete več nočnega počitka, boste to opazili tudi preko teh znakov:

 • vaše razpoloženje se bo hitro spreminjalo, prevladovala pa bodo negativna čustva

 • nenehno boste lačni, kljub temu da pojeste več kot običajno

 • prevzela vas bo zmedenost in sprejemanje pravih odločitev bo zelo težko

 • zlahka boste podlegli vsaki bolezni, ki kroži v vašem okolju.

Takrat morate upočasniti in si privoščiti dan ali dva za počitek. Pomembno je tudi, da se izognete nepotrebnemu stresu in napetosti.

Kako dolgo naj bi trajal popoldanski počitek?

Če imate urejen spalni ritem, pa vseeno čutite potrebe po popoldanskem počitku, si ga brez slabe vesti privoščite. Ne glede na to, ali boste ležali na kavču ali v postelji, izberite zatemnjen in tih prostor s sobno temperaturo. Povprečen počitek naj bi trajal približno 20 minut, kar je dovolj, da ostanete v plitki fazi spanja (dremež). Če boste spali dlje časa, se boste težko povsem prebudili in boste še vedno čutili utrujenost, saj so možgani počasi pričeli upočasnjevati funkcije in počivati. Če bi radi oči zaprli za več kot 20 minut, budilko nastavite na 90 minut spanja. Toliko časa telo potrebuje, da opravi eno celotno fazo spanja od lahkega do trdnega spanca in spet nazaj. To je bolje, kot da bi se zbudili sredi globoke faze.

Potrebe ljudi so različne, večina pa počitek najbolj potrebuje med drugo in tretjo uro popoldne, ko koncentracija začne upadati. Pri tem vedno upoštevajte svoj vsakdanji urnik.

Od popoldanskega počitka imate lahko tudi nekaj pozitivnih posledic:
 • boljša pripravljenost za delo

 • lažje razmišljanje, saj so se možgani “spočili”

 • izboljšanje razpoloženja

 • povečana produktivnost in iznajdljivost

 • zmanjšanje stresa in dobre reakcije v nepredvidljivih situacijah

 • boljši spomin in lažje pomnjenje

 • izboljšanje ustvarjalnosti

Če bi se v popoldanskem času radi izognili skodelici kave in si privarčevali težave s spanjem, si privoščite kratek počitek. Kadar to ni mogoče zaradi pomanjkanja časa, pa vas lahko reši vadba. Že po krajšem sprehodu in dvigu srčnega utripa boste polni nove energije in povsem budni.

Kljub vsem prednostim pa popoldanski spanec ne more zamenjati kakovostnega nočnega počitka, ki ga potrebujemo vsi.