Kakšni so znaki alergije na gluten

23. 6. 2011

Gluten je pšenična beljakovina, na katero je alergičnih vse več ljudi. Nahaja se v pšenici, pa tudi v nekaterih drugih žitih, kot sta rž in ječmen.

»Gluten« je latinska beseda za lepilo in dobro ponazarja njegovo glavno lastnost. Gluten je namreč netopna lepljiva snov, ki jo dodatno aktiviramo z gnetenjem ali mešanjem. Kruhu daje njegovo značilno žvečljivost in trdnost. Prav tako kvas šele v kombinaciji z glutenom omogoča vzhajanje. Ko kvas fermentira, sprošča mehurčke ogljikovega dioksida, ki bi drugače ušli iz zmesi - ker pa se v njej nahaja lepljivi gluten, kruh vzhaja.

Picino testo, skoraj vsi kruhi, žemlje in praktično katerikoli drugi izdelek iz pšenice, ječmena ali rži vsebujejo veliko glutena.

Celiakija

Celiakija je genetska bolezen tankega črevesja, ki povzroča kronično diarejo, utrujenost in razvojne motnje pri otrocih (veliko avtistov trpi tudi za celiakijo).

Gre torej za alergično reakcijo na gluten ali natančneje gliadin (beljakovina v glutenu). Imunski sistem se na prisotnost te beljakovine v telesu odzove z vnetjem v tankem črevesju, ki se kasneje raznese po telesu. Ker bolezen prizadene ravno tanko črevo, ljudje s celiakijo nepopolno absorbirajo železo, vitamin B12, folat, kalcij in vitamine A, D, E ter K. Zato jih večina tudi trpi za anemijo, nepravilnim delovanjem ščitnice in osteoporozo. Kazati se lahko začne že pri dojenčkih, ali pa se razvije šele pozneje v odraslem življenju. Približno en odstotek svetovnega prebivalstva trpi za celiakijo, vendar bolezni ni težko zamenjati za sindrom razdraženega črevesja, sindrom kronične utrujenosti, anemijo ali podobno bolezensko stanje.

Simptomi alergije na gluten

Kljub temu, da je vsakdo, ki ima celiakijo, alergičen na gluten, to še ne pomeni, da ima vsakdo z alergijo na gluten tudi celiakijo.

Alergija je namreč kar pogosta, približno 1 od 167 otrok in 1 od 111 odraslih je do neke mere alergičen na gluten. Alergije so še pogostejše pri ljudeh, ki trpijo za boleznimi prebavil in želodca.

Simptomi:

  • osteoporoza, diareja in utrujenost
  • infekcije zgornjega dela dihalnih poti
  • astma
  • čiri v ustni votlini
  • divertikuloza
  • zaprtost
  • depresija
  • izpuščaji na koži

vir: www.ekomagazin.si

Več zanimivih vsebin na www.ekomagazin.si:

Maline, dar začetka poletja
Zdravilni učinki zelenjavnih sokov