Kapilaroterapija - pretresite telo in pospešite cirkulacijo

26. 3. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Bolezni, ki se pojavijo zaradi nezadostnega gibanja, lahko odpravite tudi tako, da pretresete telo in s tem pospešite cirkulacijo.

Za boljšo cirkulacijo razmigajte in aktivirajte kapilare v telesu, saj se po nekaterih vzhodnjaških teorijah kri začenja pretakati ravno v teh malih krvnih žilah. Za boljše rezultate je razvita posebna tehnika – kapilaroterapija.

Terapija vključuje določene gibe pretresanja telesa z dvignjenimi rokami in nogami. V rokah in nogah je namreč mnogo kapilar in ko jih pretresamo, se v teh krvnih žilah pojavijo dodatne vibracije, ki poboljšujejo cirkulacijo krvi v celotnem telesu. Vaja za kapilare se izvajajo v ležečem položaju z dvignjenima rokama in nogama, saj v tem položaju kri v okončinah sili dol, medtem ko vakuum, ki se postopoma tvori, pospešuje cirkulacijo krvi.

Predvidevajo, da se tako lahko preprečijo številne bolezni, ki kot posledica premalo gibanja slabijo cirkulacijo in metabolizem.

Kapilaroterapija ima na Kitajskem in Japonskem dolgo tradicijo v tradicionalni medicini, se pa zaradi enkratnosti in učinkovitosti vse več uporablja, ker pomaga pri razbremenitvi stresa in razburjenosti. Z njo se dobro razgibamo po dolgotrajnem sedenju. Vaja za kapilare je enostavna in učinkovita kot tek, hkrati pa ne obremenjuje srca in sklepov. Kapiloterapijo lahko izvajajo ljudje vseh starosti, in to brez kakršnekoli fizične pripravljenosti.

Izvajanje kapiloterapije

Ulezite se na hrbet, na trdo in ravno površino, pod vratna vretenca pa dajte trdo blazino ali zavihano brisačo.

Dvignite obe roki in nogi, stopala pa obrnite naprej, da so vzporedno s tlemi. V takšnem položaju stresajte roke in noge od ene do treh minut zjutraj, zvečer pa potresajte roki in nogi, dokler ne preštejete do 240 ali 360.

Opozorilo: to je ena od 'zlatih' vaj slavnega japonskega zdravilca, ustanovitelja znanega sistema za ohranjanje zdravja, profesorja Nishija Katsuza.

Terapija bo pomagala, da se cirkulacija v telesu precej pospeši, kot bi se recimo ravnokar vrnili s teka.