Katera so osnovna pravila za ustrezno intimno higieno?

Katera so osnovna pravila za ustrezno intimno higieno? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2016

Redno umivanje vsaj dvakrat na dan s primernimi sredstvi, bombažno in zračno perilo, pitje vode – to so najosnovnejša pravila za intimno nego vsake zdrave ženske, pravi Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Strokovnjakinja pa odsvetuje ...

Katera so osnovna pravila za ustrezno intimno higieno?

Pri intimni negi se držimo pravil, da je vsakdanja nega nekoliko »intenzivnejša«, predvsem zjutraj in zvečer z uporabo vode, ustreznega intimnega sredstva z ustreznim pH in posebne brisačke, namenjene intimnim predelom telesa.

Če je možno, to ponovimo tudi po vsakem uriniranju in odvajanju blata. Za to lahko uporabimo le vodo in posebne intimne brisačke, na potovanjih in v službi pa osvežilne robčke ustreznega pH.

Priporoča se bombažno in zračno spodnje perilo. Če žensko moti izcedek/beli tok/bela obilnejša ali manj obilna sluz na spodnjicah, lahko spodnjice redno menjava tudi večkrat na dan. Čez dan pa naj vse pripadnice nežnejšega spola pijejo veliko vode.

Kako ravnamo v primeru vnetja? Nega ostane ista?

V primeru vnetja sta primerna posvet z ginekologom in predpis ustreznih zdravil, prav tako naj dekleta uporabljajo ustrezna sredstva za intimno nego, ki blažijo srbenje, pekoč občutek, oteklino in rdečico spolovila.

Dekleta naj uporabljajo različna mila, ki pridejo prav, ko potrebujete dodatno zaščito pred bakterijami. Znova pa svetujem veliko tekočine in zračna oblačila.

Kaj pa poleti, ko se bolj potimo, se moramo večkrat umiti ali si s tem delamo le škodo?

S pogostim umivanjem, prhanjem in menjavanjem perila si ne škodimo, če pri tem uporabljamo tudi intimna sredstva z ustreznim pH in manjšo koncentracijo mila, da ne izperemo in uničimo zaščitne plasti kože v tem predelu.

Ali moramo nožnico izpirati vsak dan?

Ne, nožnice nikakor ne izpiramo, umivanje naj bo le zunanje, z ustreznimi sredstvi za umivanje intimnih predelov.

Kakšna mila je najbolje uporabljati za intimno nego?

Svetujemo uporabo vseh mil z ustreznim pH in dodanimi sredstvi za blaženje vnetja, res pa je, da so nekatere ženske na takšne izdelke lahko tudi alergične. Dobro bi bilo, če bi lahko dobile majhne promocijske vzorčke, da lahko določene izdelke prej preizkusijo.

Česa se je treba izogibati za dobro intimno počutje?

Predvsem preveč pogostemu umivanju in pretirani skrbi za intimno higieno, saj nožnica ni sterilen organ, kakor tudi ni noben organ v našem telesu.

Sluz v nožnici, ki se izloča, je glede na ciklus lahko obilnejša in vlečljiva kot jajčni beljak, belkasto obarvana in je najbolj vodena v času plodnih dni (ovulacije) ter se zgosti v drugem delu ciklusa, ko nastopi obdobje rumenega telesca, in v fazi po ovulaciji, ko se sluz zgosti in postane gosta ter nevlečljiva. Teh nihanj v izločanju sluzi in njeni obilnosti se ne da spremeniti, prav tako ne stresnih dogodkov v vsakdanjem življenju.

Na nihanja vplivajo tudi nepravilna prehrana v prevelikih količinah in presladke pijače ob relativno malo gibanja ob dolgem delavniku, sedenju v šoli, dodatnih obveznostih, ki so spet povezane s sedenjem, pitjem kave in morda tudi kajenjem. Seveda pa je potrebno tudi redno vsakdanje umivanje vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

Kakšno spodnje perilo naj nosijo ženske vsak dan?

Priporočam bombažno in zračno perilo. Nekako odsvetujem uporabo dnevnih vložkov. V svoji praksi velikokrat vprašam pacientke, kaj bi naredile, če bi imel dojenček ali otrok rdečo ritko. Vedno odgovorijo, da bi umile ritko, namazale z mastno zaščitno kremo in ritko čim bolj zračile. Podobno je tudi z nami, odraslimi ženskami – zračno in udobno.

Ali si moramo poleti preoblačiti mokre kopalke?

Vsekakor, vendar se je treba čim prej preobleči v bombažne hlačke. Kopalke so namreč narejene iz plastičnih materialov. Menim, da so nudistične plaže dobra rešitev, seveda, če so ženske za to ...

Kaj je vaginalno ravnovesje?

To je ravnovesje med dobrimi mikroorganizmi v nožnici, laktobakterijami in Doderleinovimi bakterijami, ki nožnico varujejo pred potencialno neugodno kolonizacijo glivic in neugodnimi bakterijami, ki lahko pri prevelikem razmnoževanju povzročijo tudi klinične znake vnetja (bel gost izcedek, rumenkast izcedek, neprijetnega vonja, srbeče spolovilo, rdeče, dražeče in boleče uriniranje, boleče spolne odnose ...).

Kaj je vaginalni pH? Zakaj je pomemben?

Pomemben je zaradi naravne zaščite nožnice in nesposobnosti razvoja neugodnih mikroorganizmov. Pravilen pH nožnice je 3,3.

Je eden od vzrokov za izsušenost tudi uporaba mil?

Ponavadi pride do tega, če uporabljamo mila, ki niso narejena posebej za intimno nego.

Kakšna pa naj bo nega med menstruacijo?

Nega med menstruacijo pomeni pogostejše umivanje z vodo in uporabo sredstev za intimno nego z ustreznim pH ter menjavanje vložkov ali tamponov na približno štiri ure. Prav tako se uporabljajo zračno in bombažno perilo ter protibolečinska zdravila, če so perila boleča. Svetujemo tudi tople obloge in počitek, uživanje lahke hrane in veliko tekočine.

Se nega med nosečnostjo in po porodu kaj spremeni? Mora biti bolj intenzivna ali bolj nežna?

Nega po porodu naj bo nežna, skrbna; uporaba bombažnega, lahkega in zračnega perila. Priporočljiva sta tudi uporaba dovolj velikega in širokega spodnjega perila ter menjavanje vložkov na približno štiri ure.

Pri umivanju svetujemo uporabo mlačne vode s posebej pripravljenimi sredstvi za intimno nego, ki blažijo rdečico, bolečino in oteklino spolovila, še posebej, če je bila opravljena epiziotomija. Prav tako svetujemo uporabo in nanašanje posebnih gelov na epiziotomijsko rano za hitrejše celjenje tkiva in boljšo regeneracijo tkiva.

Kaj pa svetujete najstnicam? Kako naj se naučijo pravilne intimne noge?

Ne uporabljajte navadnih šamponov ali gelov za prhanje, saj imajo ti neustrezen pH, temveč zase poskrbite z ustreznim intimnim milom, si zagotovite intimne robčke za na pot in se o vseh težavah posvetujte z izbrano ginekologinjo ali ginekologom.

Značke: intimna nega