Katero milo ustreza vašim intimnim predelom?

Katero milo ustreza vašim intimnim predelom? (foto: revija Lisa) revija Lisa
7. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Verjetno ste že našle svoj popolni šampon, ki naredi vaše lase sijoče in bujne. Ampak ali veste, katero milo je primerno za vaše intimne predele?

Raziskave so pokazale, da 25 % žensk uporablja milo za intimno nego, a z njim niso zadovoljne, saj skoraj vse uporabljajo še spreje za osvežitev, skoraj polovica pa osvežilne robčke. Ginekologi trdijo, da je takšna nega velikokrat lahko tudi škodljiva. Vagina naj bi bila organ, ki se čisti sam, saj naj bi se sluz proizvajala z namenom, da odstrani škodljive stvari iz nje.

Torej, kaj je narobe, če se še dodatno negujemo? Prvič: izdelki imajo lahko ravno nasprotujoč učinek. Lahko porušijo pH-ravnovesje in uničijo dobre bakterije in kvasovke v vagini. To pomeni, da boste bolj izpostavljeni vnetjem in vagina bo dobila čuden vonj.

To pa ne pomeni, da je treba vagino zanemariti. Preberite si naših šest nasvetov, kako do zadovoljne vagine.

Očistite nožnico

Če ste slučajno preskočili uro biologije, ko ste se učili o spolnih organih, naj vam osvežimo spomin. Vagina je notranja votlina vaših genitalij, medtem ko pojem vulva zajema dele, ki jih vidimo: to so sramne ustnice, ščegetavček in odprtina v nožnico in sečnico. Ker je vagina notranji organ, to pomeni, da vse kemikalije, ki jih vsebujejo izdelki za nego, lahko prodrejo v notranjost telesa. Zato strokovnjaki priporočajo, da se izdelki uporabljajo samo za zunanjo uporabo in nikakor v notranjosti nožnice.

Izpiranje

70 % žensk verjame, da če so izdelki na trgu, zagotovo ne morejo škodovati. Izpiranje nožnice s šamponi porušijo ravnovesje naravnih bakterij, poleg tega pa lahko povzročijo, da se zunanje vnetje razširi v maternico. V vsakem primeru se posvetujte z ginekologom.

Sprejmite svoj vonj

Dejstvo je, da ima vaša vagina vonj. Razlikovati morate samo, kaj je normalen vonj in kaj ne. Strokovnjaki pravijo, da imajo ženske različne vonje. Pozorni morate biti na spremembo vonja. Če je vonj zelo močen in spremenjen, obvezno obiščite ginekologa. Z drugimi besedami, nikar ne zakrivajte vonja z izdelki, saj ob spremembi ne boste opazile razlike. Torej, če ima vaša vagina zelo čuden vonj, je velika verjetnost, da imate vnetje. Če niste prepričane, prosite partnerja. Po navadi jim vagina diši, in če jim ne, je znak za obisk zdravnika.

Držite se robčkov

Četudi je vaša vagina zdrava, lahko vonj uniči vašo seksualno samozavest. Zato ni nič narobe, če uporabljate osvežilne robčke. Pazite le, da so robčki brez alkohola (lahko izsuši), dišav (vzrok draženja) in glicerina (še en razlog za sušenje in draženje). Dobra alternativa osvežilnim robčkom je navaden toaletni papir, namočen v vodo.

Naj bo enostavno

Ne potrebujete posebnega mila za čiščenje nožnice, pravzaprav mila sploh ne potrebujete. Voda lahko odstrani vse nečistoče in ohrani pH-ravnovesje. Vedno pazite, da vagino izpirate nežno. Grobo drgnjenje lahko povzroči mikro poškodbe tkiva, ki je bolj dovzetno za draženje in vnetje. Če mislite, da morate vseeno uporabljati milo za čiščenje, potem uporabite blago milo, čim bolj naravno, in roko, nikar ne uporabljajte kakšnih krp ali krtač. Po prhanju poskrbite, da je vaša vagina suha. Če je še vlažna in oblečete spodnje hlače, je velika verjetnost, da boste dobile glivično vnetje.

Poiščite ravnovesje

Obstaja ena izjema pri pravilu: 'nobenih izdelkov v vagini'. To so vlažilni izdelki za ravnovesje pH. Če je zdravje vaše vagine normalno, potem je pH ravnovesje normalno. Strokovnjaki trdijo, da veliko žensk misli, da je z njihovimi intimnimi deli nekaj narobe, čeprav je ravnovesje hormonov normalno in nimajo vnetij, zato priporočajo vlažilnike, ki uravnavajo ravnovesje pH.