Kava - čudežna tudi v službi lepote!

Kava - čudežna tudi v službi lepote! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Eden od bolj priljubljenih jutranjih napitkov odganja sanje in prebuja, hkrati pa je kava lahko prav čudežna v službi lepote!

Tudi če niste ljubitelj kave, boste o njej najverjetneje spremenili mišljenje, sploh ko vam posredujemo skrivnosti, kaj vse lahko naredi za vaš videz.

Malo črno zrno ima pozitiven učinek na suho kožo obraza in telesa, odpravlja celulit in pomaga pri regeneraciji las, jim daje sijaj in pospešuje njihovo rast. S pomočjo kave lahko pripravite različne domače tretmaje, s katerimi se boste pripeljali do popolnosti.

Tretmaji za sijoče lase

Skuhajte močno kavo, nato dodajte malo vode. Počakajte, da se tekočina ohladi, nato jo prelijte čez oprane lase. 20 minut kavno zmes pustite na glavi, nato jo sperite s toplo vodo. Ta trema bo obnovil vaše lase, jim dal sijaj, pospešil njihovo rast, postali pa bodo tudi močnejši.

V boju proti celulitu

Kavo lahko uporabljamo tudi v kopalnici, kajti masaža z mešanico mlete kave in olja pomaga v boju proti celulitu.

Kava je učinkovita tudi na vrtu

Kavna usedlina je polna hranilnih snovi, zato jo lahko dodajamo zemlji okoli rastlin, ki rastejo v kisli zemlji, tako da zmešamo prst s kavo, še pred sejanjem in sajenjem rastlin (korenja, repic in buč). Kavna usedlina bo uravnala kislost tal in pripomogla k boljši rasti rastlin. Kavo, ki zmešamo z vodo, pa prav tako lahko uporabimo kot izjemno tekoče gnojilo, ki ga zemlji sproti dodajamo.

S kompostom, ki smo mu dodali kavo, lahko gnojimo vrtnice, rododendrone, azaleje, borovnice in jagode, saj ta prsti zagotavlja vlago in zmanjšuje pH-vrednost. S kavo oziroma njenim vonjem pa lahko odženemo tudi mravlje, če jo nekaj posujemo tja, od koder prihajajo.

Recept za piling za obraz s kavo:

Potrebujete: 

  • 3 žlice sveže kavne usedline
  • žlico olivnega ali kokosovega olja
  • žlico rjavega sladkorja

Priprava:

Pomešajte kavno usedlino s sladkorjem, nato dodajte olje. S krožnimi gibi nanesite na obraz in nežno masirajte, nato sperite z mlačno vodo. Odpravlja mrtve celice kože in spodbuja nastajanje novih. Kavna usedlina je odlična za suho kožo, ki je brez življenja.