Kdaj je čas za prva očala?

Kdaj je čas za prva očala? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Menda kar eden od petih otrok ne ve, da ima težave z vidom – vse dokler ne gre v šolo.

Vendar hitreje ko odkrijemo nepravilnosti, več je možnosti, da se vid pozdravi ali vsaj zaščiti.

Dober vid je brez dvoma zelo pomemben za normalen razvoj otroka, saj otroci med svojim odraščanjem kar 80 odstotkov vseh informacij sprejemajo z vidom. Največkrat slab vid svojih otrok opazijo kar starši, nekaj slabovidnosti pa odkrijejo tudi na sistematskih pregledih pred vpisom v šolo.

Večina strokovnjakov za vid je prepričanih, da bi se morali popoln pregled vida opraviti že pri štiriletnikih. V Ameriki morajo otroci slabovidnih staršev prvi pregled opraviti že pri dveh letih.

Nakup očal

Ponudba očal za otroke je danes zelo pestra in prav to je težava. Treba je namreč izbrati očala, ki jih bo vaš otrok nosil z veseljem, poleg tega pa morajo biti še trpežna, saj prav gotovo ne bo sedel pri miru. Otroku morate seveda razložiti tudi, zakaj bo dobil očala in kako mu bodo pomagala, da bo videl bolje. Marsikateri deklici pa se bodo očala zdela prav zanimiv modni dodatek.

Predpisana dioptrija naj bo prvo vodilo pri izbiri otroških okvirjev, zato se o tem najprej posvetujte z optikom. Če je predpisana dioptrija visoka in so stekla debelejša, je pomembno izbrati čim manjši okvir, ki bo preprečil popačenja vidnega polja ob robovih in hkrati navidezno zmanjšal debelino stekel. Pri izbiri manjših očal vam bo otroški nos najbolj hvaležen.

Ročke okvirjev morajo biti na delu okoli senc in ušes pravilno ukrivljene, saj se bodo le tako očala dobro prilegala otrokovi glavi in mu ne bodo lezla po nosu navzdol. Optiki priporočajo očala z vzmetenimi ročkami, ki so gibljive tudi navzven in zato precej manj lomljive od očal z običajnimi ročkami. Sicer pa je ponudba modnih in klasičnih otroških očal neverjetna; seveda pustite otroku, da naredi vsaj ožji izbor, katera očala bi sploh nosil.

Za otroke so najbolj priporočljiva plastična ali polikarbonatna stekla, ki so izredno lahka ter manj lomljiva od steklenih. Organska stekla so zaščitena s trdim slojem, ki utrdi občutljivo površino stekla in preprečuje njene površinske poškodbe. S hidrofobnim in antistatičnim slojem dosežemo, da so stekla manj občutljiva za prstne odtise, prah in umazanijo. To je zadnji sloj na steklu, ki mu daje gladkost, zato je čiščenje manj pogosto in precej lažje.