Ključ do zdravja v vseh življenjskih obdobjih

Ključ do zdravja v vseh življenjskih obdobjih  (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2014

Mednarodno priznani strokovnjaki iz Slovenije in tujine v v okviru simpozija, z naslovom Zdrav življenjski slog med mitom in resničnostjo, predstavljajo ključne parametre zdravega načina življenja in pomen preventive pri preprečevanju bolezni.

Zdrav življenjski slog in preventivno ukrepanje imata vedno bolj pomembno vlogo pri skrbi za zdravje posameznikov oz. družbe, v zadnjih letih pa je k temu področju znanstveno pristopila tudi stroka.

Kako celovito pristopiti k danemu izzivu ostati zdrav, so na uvodni novinarski konferenci, pred začetkom mednarodnega simpozija z naslovom Zdrav življenjski slog med mitom in resničnostjo, razpravljali prepoznavni strokovnjaki iz Slovenije in tujine.

Posamezniki smo namreč dnevno izpostavljeni številnim dejavnikom, ki negativno vplivajo na naše zdravje, kot so preobremenjenost, stres, nezadostno gibanje, slabe prehranjevalne navade, itd. Kažejo se na porasti novodobnih civilizacijskih bolezni in tegob, kot so diabetes, prekomerna telesna teža, izgorelost ter druga stanja, ki so posledica ponavljajočih se fizičnih in psihičnih obremenitev telesa. Vse pa se končno v veliki meri odražajo na slabem fizičnem stanju starejše populacije.

V prihodnosti bo zdravje posameznikov v veliki meri odvisno od lastnega truda, vložkov in osveščenosti, naloge zdravnikov pa se dopolnjujejo z vlogo strokovnega svetovalca. Pomembno vlogo informacijsko-senzorne podpore pa bo, glede na bliskovit razvoj in potencialne uporabne možnosti, v prihodnosti zagotovo imela tudi novodobna tehnologija. Ena takšnih je tudi slovenska rešitev 24alife (nekdanja @life), ki jo v Razvojnem centru IKTS Žalec razvijajo v sodelovanju z ameriško Mayo kliniko in s pomočjo katere je med drugim mogoče meriti in spremljati zdravstvena tveganja in psiho-fizične obremenitve.

Med najpomembnejšimi raziskovalnimi institucijami na tem področju je ameriška Mayo klinika, ki tudi sicer orje ledino v svetovnem merilu na področju zdravstvene oskrbe. V Ljubljani jo te dni zastopa kar sedem njihovih raziskovalcev.

Mayo klinika je obenem nedavno odprla nov center za zdravstveno preventivo (Mayo Executive Health Program), ki pomeni povečanje poudarka iz zdravljenja bolezni v preventivo le-teh.2. mednarodna konferenca alife, maj 2014 Ne zgolj to, da je preventiva manjši strošek za državo in delodajalce, posamezniku pomaga ohranjati zdrav življenjski slog, ki mu posledično prinese osebne koristi in prednosti, podaljša proces staranja in preprečuje razvoj kroničnih bolezni. Takšne prakse so del novega razmišljanja o prihodnosti razvoja medicinske stroke, ki ni več zgolj zdravnik, ampak narekovalec in svetovalec zdravega načina življenja.

Ob pomenu preventive pa bo simpozij veliko pozornosti namenil tudi vplivu vsakodnevnega stresa in pomanjkanja motivacije na psiho-fizično stanje posameznika.

Predavanja simpozija spremljajte v živo na spletu

Na simpoziju, ki poteka 15. in 16. maja 2014, se bo s problematiko preventivnega ukrepanja in s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga ukvarjalo 20 vodilnih tujih in domačih strokovnjakov s področja kineziologije, medicine dela, presnove, psihologije in življenjskega sloga.

Sklopi predavanj bodo obsegali tematike:
  • spremljanje parametrov življenjskega sloga,
  • zdravo staranje,
  • krepitev zdravja delavcev v zdravstvu,
  • metabolni sindrom in diabetes
  • ter psihologija življenjskega sloga.

S pomočjo fizioloških, psiholoških, kinezioloških in presnovnih parametrov bo mogoče začrtati izboljšave življenjskega sloga ter jih z ustrezno informacijsko-senzorsko podporo uporabljati za predpisane dejavnosti in aktivno nevtralizacijo tveganj.

Neposredni video prenos vseh predavanj simpozija je mogoče spremljati preko spletnega portala www.a-life.eu.com in preko Facebook strani www.facebook.com/FeelALife.

Dogodek organizira Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), v sodelovanju z UKC Ljubljana, UKC Maribor, ZZZS, Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani ter Razvojnim centrom IKTS Žalec.