Tropski koščičasti sadež nas tudi jeseni spominja na poletje, poleg tega pa je tudi pravo lepotno orožje. Preberite, zakaj.
Dopust na Karibih. Ležanje pod palmami. Sproščanje v viseči mreži, bele peščene plaže, azurno modro morje in slastne, eksotične jedi. Vonj po kokosu v nas najpogosteje sproži taka in drugačna sanjarjenja o brezskrbnem življenju pod tropskim soncem.
Toda rastlina, ki raste predvsem vzdolž ekvatorja, zmore še veliko več. Veliko hollywoodskih zvezd lahko v zadnjem času vidite le še s kokosovo vodo v roki. Prisegajo, da sijajno pomaga pri izgubljanju kilogramov. Tudi veliko negovalnih izdelkov obljublja dobrodejne učinke kokosa. Toda kaj povzroča evforijo za tem eksotičnim sadežem?
Pravi 'naravni talent'
V tropskih krajih kokosovo palmo imenujejo tudi drevo življenja. Kajti rastlina je res prava umetnica preživetja – s hranili siromašna peščena tla, slana voda in visoka vročina ji enostavno ne morejo do živega. Njene veje in listi lepo lebdijo nad morjem, palme pa se zelo trdno vrastejo v tla. Na plažah so velikansko darilo narave.
Ljudje ob ekvatorju uporabijo vse dele kokosove palme – strehe prekrijejo z njenimi listi, les pa uporabijo za trdoživ gradbeni material. Brez kokosa si tudi ni mogoče predstavljati karibske in azijske kuhinje – mleko poskrbi za tipično eksotični pridih jedi.
Slab glas
V mnogo zahodnih deželah so kar nekaj časa demonizirali plod palme. Vzrok: 100 g kokosa vsebuje 33 gramov maščobe. Od tega je 30 gramov nasičenih maščob, za katere se je dolgo časa domnevalo, da zvišujejo ravni holesterola in povzročajo bolezni srca in ožilja.
Kuhanje s kokosom
Nove študije pa vendarle dokazujejo, da posamezne nasičene maščobne kisline v telesu prevzamejo pomembne biološke funkcije. Kokosov oreh denimo zaradi lavrinske kisline deluje antibakterijsko. Ta maščobna kislina podre skozi celično steno in uniči povzročitelje bolezni. Kokos lahko tudi podpira naš imunski sistem. Zato morajo izdelki, kot sta denimo kokosovo mleko in olje, dobiti stalen prostor v kuhinji.
Pazljivo pri nakupu
Pri nakupu kokosovega olja bodite pozorni na oznako 'nativen' in 'hladno iztisnjeno' – tako boste lahko prepričani, da ni rafinirano in da ni izgubilo dobrodejnega učinka.
Kokosov sladkor je dobra alternativa siceršnjemu sladkorju, ker vsebuje številne mineralne snovi in mikroelemente. Kokosovo vodo že lahko dobite v tetrapakih v vseh bolje založenih trgovinah. Voda je izotonična, kar pomeni, da hitro in za kar nekaj časa napolni vodne rezervoarje telesa. Optimalna je za pitje po športu.
Lepotni skrivni nasvet
Kokos ni vsestransko uporaben le v kuhinji. Je pravi čudež tudi v kozmetiki. Številne ženske prisegajo na kokosovo olje proti suhi koži, razpokanim ustnicam in kot kura za krhke in lomljive lase. Nanesemo ga lahko tudi na rano, ki se tako hitreje zaceli. Poleg tega je tudi naravno sredstvo za odstranjevanje ličil. Olje nanesete na vato in si nežno obrišete obraz in predel okoli oči. In tako bo karibski občutek pri vas vztrajal vse leto.
Kako odpreti kokos?
- Prvi korak: za prestrezanje slastne vode izkoristite eno od treh vdrtin na plodu – ena od njih je mehkejša in vanjo boste lahko brez težav z ostrim predmetom izvrtali luknjo ter izlili vodo.
- Drugi korak: za prepolovitev kokosovega oreha z ostrim delom kladiva previdno potrkajte po 'ekvatorju' sadeža. Ko boste naokoli, se bo razprl sam od sebe.
Preberite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?