NIJZ: Zdrave porjavelost ni! Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in v Sloveniji narašča

28. 5. 2024
Deli
V obdobju od let 2016 do 2020 je bil v Sloveniji maligni melanom kože na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki ob upoštevanju obeh spolov (foto: Profimedia)
Profimedia

Danes je svetovni dan melanoma in tudi svetovni dan sonca. Na NIJZ so ob tem opozorili na pomen zaščite pred prekomernim izpostavljanjem soncu.

Prekomerna izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju namreč povzroča prezgodnje staranje kože in je glavni dejavnik tveganja za pojav vseh vrst kožnega raka, so poudarili na inštitutu.

Preberite še: 

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so jih pridobili iz Registra raka RS, je v Sloveniji kožni rak brez melanoma na prvem mestu po pogostosti ob upoštevanju obeh spolov. Letno so beležili povprečno 3326 novih primerov kožnega raka, so ob dnevu sonca navedli na spletni strani inštituta.

Narašča tudi število novih primerov malignega melanoma kože. V obdobju od let 2016 do 2020 je bil v Sloveniji maligni melanom kože na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki ob upoštevanju obeh spolov. Letno smo v Sloveniji v povprečju beležili 610 novih primerov. Kožni maligni melanom spada med rake, pri katerih je v zadnjih desetletjih pojavnost najbolj strmo naraščala.

Stališče Svetovne zdravstvene organizacije je, da so majhne količine UV-sevanja koristne za zdravje in imajo bistveno vlogo pri nastajanju vitamina D, vendar za vzdrževanje ustrezne ravni vitamina D v poletnem času zadostuje že od 5 do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že izpostavljenih delih telesa, kot so roke in obraz, od dva do trikrat tedensko.

UV-sevanje akutne in kronične škodljive učinke povzroča tudi na očeh in imunskem sistemu, so opozorili na NIJZ.

Nasveti

  • Zato svetujejo, da na prostem ljudje ne pozabijo na zaščito pred soncem.
  • Nezaščiteno kožo lahko UV-žarki sonca poškodujejo že v manj kot 15 minutah.
  • Tudi če je hladno in oblačno vreme, potrebujemo zaščito - poškodbo povzročijo UV-žarki, ne temperatura, so opozorili.
  • Če ima posameznik svetlo polt, kožnega raka v družinski anamnezi ali pridobiva zagorelo polt z umetnimi viri ali na prostem, je verjetnost za pojav kožnega raka večja.
  • Dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni, vsaka zagorelost zaradi UV-sevanja je znak poškodbe, so pojasnili na inštitutu.

Preberite še: 

 
 
 
 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič