Kronično nezadovoljstvo ne preizkuša le potrpljenja, zaradi njega lahko zbolimo

Kronično nezadovoljstvo ne preizkuša le potrpljenja, zaradi njega lahko zbolimo (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2021

Zagotovo poznate koga, ki neprestano tarna. No, kronično nezadovoljstvo in tarnanje ne preizkuša le potrpljenja drugih ljudi, temveč lahko zaradi njega celo zbolimo.

A najprej preverimo, kako tarnanje vpliva na možgane.

V neki študiji univerze Stanford so namreč ugotovili, da neprestano pritoževanje zmanjša hipokampus. To je predel možganov, ki je odgovoren za naš spomin.

Kronično nezadovoljstvo in tarnanje torej povzroči, da smo bolj pozabljivi. V skrajnih primerih lahko tako stanje pripravi plodna tla za Alzheimerjevo bolezen, kajti pri najpogostejši obliki demence je najprej prizadet prav ta del možganov.

Preverite: Demenca - se ji lahko izognemo?

Zaradi tarnanja lahko tudi zbolimo

Kadar nad nečim tarnamo, smo nezadovoljni – to povzroča stres, predvsem takrat, kadar se zares razburimo nad nečim. Takrat postanemo nemirni, srce nam začne hitreje biti in začnemo se tresti.

Možgani takrat izločajo stresni hormon kortizol, telo in psiha sta v alarmni pripravljenosti. Tako napeto stanje je velika obremenitev za našo psiho in tudi za naše telo.

Če je taka obremenitev stalna, se lahko še hitreje pojavijo bolezni, kot so

  • čezmerna telesna teža,
  • sladkorna bolezen in
  • bolezni srca in ožilja.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

Koraki proti kroničnemu tarnanju

1. korak: Začnite se opazovati

Ali preveč jamrate ali to počnete le takrat, ko ste močno obremenjeni? Seveda si lahko od časa do časa daste duška. To je lahko le osvobajajoče.

Če pa se stalno pritožujete nad eno isto stvarjo, potem morate narediti nekaj, da to spremenite.

2. korak: Vadite sprejemanje

Določenih stvari se ne da spremeniti, zato se nima smisla neprestano razburjati.

Ja, slabo vreme ni nikomur všeč in prehlad je res zoprna stvar, toda vse mine. Meditacija je dobra možnost za vajo sprejemanja.

3. korak: Kar lahko spremenite, spremenite

Nekatere stvari se vendarle da spremeniti. Vam gre na živce, ker nimate dovolj časa zase? Sprostite si koledar sestankov in opravil in načrtujte tudi čas zase.

Če se pritožujete, da se premalo gibate, se lotite športa, ki vas veseli. Če ne marate fitnesa, se nikar ne trudite s celoletno ali mesečno vstopnico.

4. korak: Bodite hvaležni

Bodite hvaležni za vse, kar imate. Napišite si seznam stvari, za katere ste hvaležni. Na primer, za lepo stanovanje, prijatelje, službo …

Ko boste začutili, da zapadate v razpoloženje jamranja, si kar preberite seznam. Takrat si boste priznali, da v tistem trenutku morda res ne teče vse gladko, toda ob pogledu na seznam se boste hkrati zavedeli, za kaj vse pa ste vendarle lahko hvaležni.

Zapisovanje najglobljih čustev ugodno vpliva na zdravje + 7 kratkih vaj