Kronično srbenje včasih svari pred ...

Kronično srbenje včasih svari pred ... (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 1. 2016 Vir: Lisa

Preberite, od kod prihaja ta nadležna občutljivost, kako jo umirite in kdaj je nujno potreben obisk pri zdravniku.

Praskanje je naravni refleks. V koži namreč obstajajo senzorična živčna vlakna, ki so občutljiva za srbenje. Odzovejo se na primer na hrapava oblačila, vročino ali mraz in pa tudi na vnetne snovi, ki so v koži ali pa prehajajo vanjo iz krvnega sistema. To se na primer zgodi pri alergijskih reakcijah na živila ali pri nevrodermitisu.

Napadi praskanja imajo spomin

Ko se popraskamo, dražljaj popusti, ker nevroni bolečine prevzamejo nadzor nad nevroni srbenja in preprečijo, da bi ti v možgane pošiljali sporočila, da nas 'nekaj srbi'. Na žalost pa je naša koža po praskanju še bolj občutljiva in nas še bolj srbi.

In če se pogosto praskamo, si naše živčne celice to tudi zapomnijo: ustvari se določen spomin na srbenje in začne nas srbeti tudi povsem brez razloga.

V tem primeru je dobro ugotoviti pravi vzrok srbenja in ga pozdraviti.

Vzroki za srbenje

  • Ali dovolj pijete? Če ne, lahko telo z napadi srbenja dejansko kliče po tekočini.
  • Drug vzrok je lahko psihična obremenitev. Tudi znanstveniki pritrjujejo starim prepričanjem, da je koža ogledalo duše. Če se simptomi v primeru stresa in jeze še poslabšajo, si pomagajte s sprostilnimi tehnikami.

Takoj k zdravniku!

Če srbenje vztraja dlje od šestih mesecev in se pojavi vedno znova, obiščite dermatologa. Srbenje na notranjih straneh dlani, za koleni ali na komolcih kaže na kronično kožno bolezen, kot sta na primer nevrodermitis in luskavica oziroma na določeno alergijo.

Pigmentirano znamenje, ki srbi, se spreminja ali začne celo krvaveti, mora takoj pregledati zdravnik.

Včasih trajno srbenje svari pred:
  • pomanjkanjem železa,
  • težavami z ledvicami,
  • jetri,
  • presnovo ali hormoni
  • ali pa kaže na stranske učinke zdravil.

Preventiva namesto praskanja

Hladna prha

Srbenje nima ničesar skupnega z nečistočo. Prav nasprotno! Pogosto prhanje ali kopanje z vročo vodo zelo poškoduje zaščitni kislinski plašč kože. Zato se raje prhajte z mlačno vodo, in to le nekaj minut. Za čiščenje kože so idealni izdelki, ki koži povrnejo vlažnost in maščobo.

Kožo po prhanju obrišite, jo namažite z losjonom, ki vsebuje ureo, toda nobenih nepotrebnih dodatnih snovi. Bolj občutljivi naj nosijo oblačila iz naravnih materialov namesto sintetike, ponoči pa bombažne rokavice. Za zmanjševanje stresa so smiselne sprostilne tehnike.

Nega krepi zaščito kože

Suha koža še okrepi srbenje. Zato jo je dobro ohladiti in namazati s kremo. Še bolje pa je, da vas namaže nekdo drug, še preden vas začne srbeti. Poleg domačih zdravil se zelo dobro obnesejo lekarniške vlažilne kreme z lokalnim anestetikom, hladilnim mentolom in nizkimi odmerki hidrokortizona.

Aloe vera ustavi srbenje

Gel iz puščavske rastline poskrbi za vlažnost in deluje zdravilno. Za hlajenje nadležnega srbenja uporabite hladen jogurt ali pa vlažne obkladke z ohlajenim črnim čajem.