Lahko kitajska medicina pomaga tudi otrokom?

12. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Kakšne odgovore ponuja tradicionalna kitajska medicina? Pišeg dr. Kong Fanhui, zdravnica kitajske tradicionalne medicine.

V zadnjem času se je na nas obrnilo nekaj staršev, ki se neuspešno spopadajo s prebavnimi težavami svojih otrok. Preizkusili so namreč že marsikatero metodo pomoči, vendar bistvenih izboljšav ni bilo. S tem so povezana tudi pogosta obolenja.

Zanima jih, kakšne odgovore ponuja tradicionalna kitajska medicina (TKM). Pri tem je seveda pomembno, da se pri zdravljenju ne uporabijo akupunkturne igle, saj se jih otroci običajno bojijo.

Najbolj primerna je terapevtska masaža tuina

Za opravljanje takšnih težav pri otrocih je najbolj primerna metoda terapevtska masaža tuina, ki ne vključuje akupunkturnih igel. Masaža tuina ne služi le sprostitvi, temveč je pomembna terapevtska metoda TKM.

S pomočjo akupresurne tehnike (pritisk prstov, dlani, komolca) stimulira določene točke na meridijanih, pri čemer omogoča odpravo zastojev, izboljša počutje, krepi imunski sistem in omogoča hitrejše samozdravljenje telesa. Po telesu namreč teče 14 glavnih meridijanov, na katerih leži 365 osnovnih akupunkturnih točk.

Slabo počutje, bolečine in pojav bolezni so povezani z motenim pretokom qija*. Če je torej nekje v telesu meridijan blokiran, je na določenem delu telesa preveč nakopičenega qija, kar pomeni, da ga na drugem delu telesa primanjkuje, zato pride do neželenih sprememb v počutju in telesnem stanju.

Preventiva in kurativa

Pri terapevtski masaži otrok tako uporabljamo različne manualne metode, s katerimi stimuliramo akupresurne točke otroka in mu tako odpremo meridijanski sistem in spodbudimo pretočnost qija in krvi. S tem dosežemo ravnovesje v delovanju čvrstih in votlih organov. Gre tako za preventivno kot tudi kurativno metodo, ki je zelo uspešna pri zdravljenju zaprtosti, diareje, kašlja, astme, neješčnosti, bljuvanju materinega mleka ...

Večina uspešnih primerov prakse priča o tem, da terapevtska masaža tuina dobrodejno učinkuje na otrokov celotni imunski sistem in pretok qija in krvi, njegovo prebavo, tek in razvoj. Če so ob porodu otrokovi možgani utrpeli poškodbe in ima posledično motnje v razvoju, mu lahko pomagamo, če začnemo s terapevtskimi tuinami, preden dopolni eno leto.

Blagodejen občutek, ki traja

Obstaja več različnih vrst terapevtske masaže tuina. Izvaja se jo lahko z uporabo olja na golo telo ali prek oblačil. V centru naravnega zdravja Oaza terapevt izvaja masažo prek brisače, pri čemer je pacient oblečen v spodnje perilo ali udobna oblačila.

Prav zaradi minimalnih stranskih učinkov je terapevtska masaža tuina primerna tudi za otroke, vendar zato njenih zdravilnih učinkov ne gre zanemariti. Razbremenitev telesa po masaži je neopisljiv in blagodejen občutek, ki traja. S kozarcem vode po terapiji telesu pomagamo do še hitrejšega obnavljanja in samozdravljenja.

* Qi – v skladu z nazori tradicionalne kitajske medicine pomeni bistvena dejavna sestavina vsega živega. Qi pogosto prevajamo kot življenjsko energijo, bioenergijo ali življenjsko silo.

Tekst: dr. Kong Fanhui, zdravnica kitajske tradicionalne medicine

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri