Kako se znebiti ledvičnih kamnov? Ta čajna mešanica pospešuje izločanje in krepi zdravje ledvic

13. 2. 2025
Deli
Novejše raziskave so šipek povezale s številnimi koristmi za zdravje, saj je prava zakladnica vitamina C. (foto: Profimedia)
Novejše raziskave so šipek povezale s številnimi koristmi za zdravje, saj je prava zakladnica vitamina C.
Profimedia

Čaj si lahko pripravite že preventivno in tako izločite že manjše delce ("ledvični pesek"), ki bi lahko kasneje povzročili resnejše težave.

Pesek in kamni, ki nastajajo v ledvicah in mehurju, pestijo številne ljudi. Na njihov nastanek vplivajo sodoben način življenja, genetska nagnjenost in trda pitna voda.

Zagotovo vas zanima tudi:

Nastajanje peska, ki lahko s časom preraste v kamne, pogosto poteka neopazno in brez simptomov. Ko pa se težava razkrije, se to ponavadi zgodi z nenadnim, ostrim in neznosnim bolečinam v spodnjem delu hrbta. Poleg tega, da je ob takšnih simptomih nujno obiskati zdravnika, lahko pri lajišanju težav pomagajo tudi nekatere zdravilne rastline, poudarjajo na portalu zdravlje.kurir.rs.

Med najučinkovitejšimi rastlinami za razgradnjo in izločanje peska in kamnov iz ledvic je breza. Gre za rastlino, ki se že tisočletja uporabljajo v ljudski medicini za lajšanje težav z urinarnim traktom. Ker breza alkalizira urin, je izjemno koristna pri razgradnji ledvičnih kamnov, vendar jo je smiselno uporabljati le, če gre za manjše kamne ali pesek.

Prihaja velika sprememba na letalih? Airbus preučuje posebne sedeže

Poleg breze se pri izločanju peska in kamnov iz ledvic odlično obnesejo tudi peteršilj, njivska preslica, bazilika, bela omela, ptičji dresen in bezeg.

Zdravilna čajna mešanica za izločanje ledvičnega peska in kamnov

Sestavine:

  • 200 g navadne breze (Betula alba)
  • 100 g ptičjega dresna (Polygonum aviculare)
  • 100 g njivske preslice (Equisetum arvense)
  • 50 g bele omele (Viscum album)

Priprava:

Vse rastline dobro premešajte. Nato šest žlic mešanice prelijte z 1,5 litra hladne vode, segrejte do vretja in kuhajte pet minut. Vse skupaj nato pokrijte in pustite stati eno uro. Precedite in pijte čaj skozi ves dan v manjih požirkih. Ko porabite pripravljeno količino, naredite sedemdnevni premor in nato postopek ponovite.

V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav se pred uporabo posvetujte s strokovnjakom.

Vir: zdravlje.kurir.rs

To je najnevarnejši del piščanca: je poln bakterij in parazitov, a mnogi ga obožujejo

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija