Lokalna superživila, ki si jih privoščimo jeseni

Lokalna superživila, ki si jih privoščimo jeseni (foto: fotolia, shutterstock) fotolia, shutterstock
1. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Na superživila oziroma izraz 'superfood' naletimo na vsakem koraku: če izraz vpišemo v Google, dobimo več kot 12 milijonov zadetkov. Beseda se sliši, kot bi prišla iz laboratorija, kot da gre za umetno pridobljena 'super živila', vendar pa velja ravno nasprotno.

Pri superživilih gre za preizkušene sorte sadja in zelenjave, ki so zaradi visokega deleža hranil izjemno dragoceni za naše zdravje in imajo naravne super moči.

Korenček

Skrivno orožje za zdravje in lepoto! Poskrbi za betakaroten, predhodno obliko vitamina A, ki tvori enega od najpomembnejših elementov vida v mrežnici. Karoten ima zaščitni faktor 4 in tako poskrbi za zdravo bravo kože in sijajen ten. Poleg tega lovi proste radikale in preprečuje nastanek gub. To pa še ni vse: v korenčku se skriva tudi antioksidant lutein, ki omogoča dober vid ponoči.

Poskusite: Sladke korenčkove rezine

Paradižnik

Že 100 gramov pokrije četrtino (25 mg) dnevnih potreb po vitaminu C. Poleg vitaminov (vsebuje tudi vitamin A in E) in folne kisline vsebuje paradižnik tudi likopen. Ta krepi stene ožilja in odstranjuje holesterol iz krvi, kar poskrbi za zdravje srca in krvnega obtoka. Kar nekaj študij tudi dokazuje, da lahko likopen preprečuje raka.

Poskusite: Paradižnikovo juho

Čebula

Je resnično vsestranska, ker deluje preventivno proti raku, nas ščiti pred sladkorno boleznijo, redči kri, pomaga pri hujšanju in pozdravi vnetja. Predvsem rdeča čebula vsebuje veliko antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale v našem telesu! Tako tudi prepreči predčasno staranje kože.

Poskusite: Čebula pečena v soli

Proso

Brezglutensko žito vsebuje velike količine kremenčeve kisline in ima pozitiven učinek na rast in videz las, kože in nohtov. Mineralne snovi in mikroelementi krepijo kosti in sklepe. Vsebuje tudi fluor, ki krepi zobno sklenino.

Poskusite: Burger iz prosa in tofuja

Borovnice

Modri sadeži so pravi zdravstveni čudež: poleg vitaminov vsebujejo tudi antociane – rastlinska barvila, ki lahko znižajo tveganje za rakava obolenja, preprečujejo vnetja, krepijo spomin, preprečujejo arteriosklerozo in razgrajujejo maščobo. Poleg tega so tako zelo slastne!

Poskusite: Borovničev skutni kolač

Česen

Krepi imunski sistem in znižuje krvni pritisk. Poleg tega ta mali gomolj pripomore tudi čiščenju krvnih žil. Alliin preprečuje rast različnih vrst tumorskih celic.

Poskusite: Zeliščno bageto

Rukola

Bogata z vitamini (še posebej K, ki krepi kosti in možgane), antioksidanti in mineralnimi snovmi (kalcij, železo, cink, kalij). Ima antibakterijske, antivirusne in imunsko krepilne lastnosti. Njene sekundarne rastlinske snovi poleg tega delujejo preventivno in proti raku.

Poskusite: Šampinjone polnjene z rukolo