Lubenica - idealna za izgubljanje kilogramov

Lubenica - idealna za izgubljanje kilogramov (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Lubenica velja za eno izmed najbolj zdravih vrst sadja, ki je popolno za vroča poletja.

V 92 odstotkih je sestavljena iz vode, poleg tega pa vsebuje številne aminokisline, vitamine, minerale, fitohranila in antioksidante. Lubenica je ena izmed najbogatejših virov likopena, vrste karotenoida, ki ščiti rastline pred poškodbami zaradi sonca ter jim hkrati pomaga pri privabljanju žuželk za opraševanje. Polovica skodelice vsebuje več kot 6,5 mg likopena. Bolj ko je lubenica rdeča, več ga vsebuje.

Pri lubenici pojejte tudi semena

Črna, trda in grenka: semena lubenice večinoma pristanejo v smeteh. Pa vendar bi bilo dobro, da bi jih kar pojedli. Lubenice so idealno živilo za ohlajanje v vročih poletnih dneh in za ljudi, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Vsebujejo skoraj 96 % vode in zelo malo kalorij. Preden jih zaužijemo, želimo vedno najprej odstraniti moteča semena. Ker večinoma ne vemo, kako zelo zdrava so.

Mala vitaminska bomba

Semena lubenice vsebujejo vitamine A, B in C – krepijo obrambne mehanizme telesa, poskrbijo za elastičnost kože in krepijo zobe in kosti. Vitamin A podpira rast celic in las. Poleg tega je pomemben za kožo in oči.

Vsestranska

Semena poleg tega vsebujejo tudi železo, kalij in magnezij. Predvsem zadnji je zelo pozitiven za živčevje. Poleg tega ga telo potrebuje za transport kisika do celic in za celično dihanje. Kalij je dejaven v notranjosti celic in poskrbi za to, da te sploh lahko delujejo. Od kalija so še posebej odvisna mišičevje in živčevje. Toda to še ni vse: osrednjo vlogo igra pri pošiljanju dražljajev v živčevje, pri produkciji energije, v prebavnem traktu pa pri uravnavanju krvnega tlaka.
Magnezij pomaga tudi v stresnih situacijah, po boleznih in med nosečnostjo. Poleg tega je bistven za mišičevje – in s tem tudi za srce.

Dobrodejno za telo

Lubenice vsebujejo tudi veliko balastnih snovi, ki pospešujejo prebavo. Uravnavajo nivo krvnega sladkorja, zmanjšujejo vrednosti holesterola in preprečujejo nastanek raka na črevesju.
Odrasli bi morali vsak dan zaužiti 30 g balastnih snovi.

Žvečenje

Semen lubenice ne pogoltnite celih, temveč jih temeljito prežvečite. Lahko jih tudi popražite in jih potresete po solati. Cela semena lahko tudi poparite z vročo vodo ali pa jih zmeljete in vmešate v jogurt ali smuti.
Ko si boste torej naslednjič privoščili lubenico, kar krepko zagrizite v semena in jih dobro prežvečite. In pri tem pomislite na veliko število učinkovin, ki se skrivajo v njih – morda vam bodo takoj bolj teknila.

5-dnevna dieta z lubenico

Lubenice so najbolj rdeče, sladke in popolne ravno v teh dneh, zato jih izkoristite za 5 dni zdrave prehrane, ki vam bo mimogrede očistila telo in odplaknila kakšen kilogram. Pripravili smo vam sicer precej strog jedilnik, zato se ga nikar ne držite več kot 5 dni, morda je celo bolje, da prvič vztrajate le tri dni. Po potrebi jo lahko čez nekaj tednov ponovite.
Zajtrk: je vse dni enak! Kos lubenice + kos polnozrnatega kruha ali mala žemlja + skodelica čaja ali kave brez vseh dodatkov.

Prvi dan:
Kosilo: Kos kuhane govedine, pest kuhanega riža s paradižnikovo omako in seveda rezina lubenice.
Večerja: 1 kos mocarele na polnozrnatem toastu in lubenica po želji (lahko tudi melona ali kakšno drugo sadje).

Drugi dan:
Kosilo: Rezina kruha, piščančje ali puranje prsi, rezina lubenice.
Večerja: losos ali oslič na žaru, kos kruha in rezina lubenice.

Tretji dan:
Kosilo: porcija testenin s paradižnikom, lubenica za posladek.
Večerja: Velika mešana solata iz paradižnika, kumaric, paprike in čebule (seveda lahko tudi kos lubenice).

Četrti dan:
Kosilo: Krožnik zelenjavne juhe, kos kruha, piščančji file, rezina lubenice.
Večerja: Pečen jajčevec ali bučke s parmezanom in kos lubenice.

Peti dan:
Kosilo: kos govedine, paradižnikova solata, lubenica.
Večerja: mocarela ali skuta, dve rezini polnozrnatega toasta, lubenica po želji.

Fotografije: Shutterstock