M-ZDRAVJE JE PRIHODNOST: Z aplikacijo do samodiagnoze

M-ZDRAVJE JE PRIHODNOST: Z aplikacijo do samodiagnoze (foto: igor Zaplatil) igor Zaplatil
13. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Trend povečevanja obiskov pri zdravniku pomeni vse večjo obremenitev zdravstvenega sistema, s tem pa tudi podaljševanje časa, ki ga morebitni bolnik potrebuje za pridobitev osnovnih informacij o svojih simptomih.

Hkrati obilica na spletu dostopnih informacij uporabnike, ki iščejo tovrstne informacije, vse prevečkrat preplavi z nepreglednimi, nepomembnimi, napačnimi in celo škodljivimi informacijami. Slovenija je pred dnevi pozdravila novo pomembno zgodbo – mobilno aplikacijo Moja diagnoza, ki uporabnikom na podlagi najpogostejših simptomov omogoča, da sami izdelajo informativno diagnozo.

Podjetje Mea diagnosis je v sodelovanju z založniško hišo Adria Media Ljubljana in vodilnim zasebnim ponudnikom celovitih komunikacijskih storitev A1 Slovenija ustvarilo celovit digitalni medicinski priročnik, zasnovan v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki. "M-zdravje je ena izmed najhitreje rastočih tehnoloških kategorij, saj prinaša številne prednosti pacientom in zdravstvenemu sistemu," je prepričan Jure Bohinc, direktor produktov pri A1. Aplikacija posameznika prek vprašanj o 48 simptomih vodi do možnih vzrokov in najustreznejših ukrepov, poda nasvet za samozdravljenje simptoma, morebiten obisk pri zdravniku ali navsezadnje klic na urgentno številko 112.

Zdravnik in nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič je prepričan, da lahko vsak posameznik s produktom zmanjša razliko v znanju in vedenju pri predstavitvi svojih simptomov zdravnikov. Njegova vsebina je namreč v celoti povzeta po enciklopediji Complete Home Medical Guide, ki ga je potrdilo britansko zdravniško združenje, oziroma po prevodu Mladinske knjige in recenzije slovenskih zdravnikov Družinskega medicinskega priročnika. Aplikacija pa vsebuje tri funkcionalnosti: samodiagnozo po korakih, medicinski priročnik (s predstavitvijo več kot 750 zdravstvenih težav in njihovih vzrokov ter več kot 3000 fotografij in grafik) ter možnost posveta z ekipo zunanjih zdravstvenih strokovnjakov. V sodelovanju s specialisti ZZ Zdravje je mogoč tudi elektronski posvet z zdravnikom. Aplikacija postaja zbirka znanja in ima številne pozitivne učinke tako na uporabnika kot zdravstveni sistem in predstavlja inovativen, moderen in informativen produkt, preprost za uporabo in dostopen kjerkoli in kadarkoli.

Na sliki: Prim. mag. Dorjan Marušič, specialist internist, svetovalec v podjetju Mea diagnosis, mag. Boris Krajačič, dr. med. spec.internist, kardiolog, svetovalec v podjetju Mea diagnosis, Tomaž Drozg, direktor Mea diagnosis in prvi mož založniške hiše Adria Media Ljubljana in mag. Marko Bitenc dr. med Zdravstveni zavod zdravje.

"Mednarodno priznan prevod smo digitalizirali in omogočili takojšnjo uporabnost samoocene težav in potrebnih ukrepov," je pojasnil mag. Boris Krajačič, dr. med. spec. internist, kardiolog in svetovalec v podjetju Mea diagnosis.

Trenutno je mobilna aplikacija na voljo za naprave z operacijskim sistemom iOS ali Android, ima pa tudi spletno različico, ki je dosegljiva na spletnem naslovu www.moja-diagnoza.si. Ob registraciji jo je mogoče brezplačno preizkušati 14 dni, nato pa zanjo odštejete 1,99 evra na mesec oziroma 9,99 evra na leto.

Besedilo: Neja Drozg // Foto Igor Zaplatil