10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Majhne spremembe, ki vas bodo naredile srečnejše in vitalnejše

Majhne spremembe, ki vas bodo naredile srečnejše in vitalnejše (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
19. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Morda niste eni izmed tistih, ki se držite strogega posta do velike noči, toda morda pa bi se vendarle radi pripravili in v pomlad zakorakali bolj strumno in veselo.

Kaj pravite, če bi za začetek poskrbeli že za to, da ne bi zvečer zaspali pred televizorjem? Če bi si vsak dan upali nekaj novega? Če bi gledali samo naprej in nič nazaj? Če bi nekaj naredili popolnoma drugače kot sicer?

40 odstotkov našega dnevnega dogajanja se namreč ne nanaša na zavestne odločitve, temveč gre za stvar navade. Naši možgani jo imajo radi, ker od njih ne terja veliko energije. In vsi vemo, kako zelo težko se je znebiti določenih ritualov.

Ena od navad je že izbor živil za zajtrk. Ali pa kako se zvečer odpravimo v posteljo. Navade obstajajo tudi na področju čustev in mišljenja. Kako se denimo odzovemo na vrsto v trgovini – znervirano ali sproščeno. Miselne rutine se denimo pokažejo na način, kako doživljamo dogodke in druge ljudi in kako sami ocenjujemo sebe in svoje sposobnosti.

Veliko teh navad se v nas priplazi čisto po tiho, opazimo pa jih le takrat, ko jih nekaj zmoti. In ravno za to gre pri postenju: za spreminjanje navad, za prekinjanje rutine. To krepi naše čute. Duša postane pozorna na okolico. V nas se priplazi sreča.

Takšna prava pustolovščina

Nočemo vam dajati nobenih navodil, temveč zgolj pobudo, saj ima vsak od nas drugačne navade. In pri eksperimentiranju boste gotovo naleteli še na povsem druge stvari, ki jih boste želeli spremeniti.

Samoopazovanje

Dan med postenjem se začne z 'določit­vijo položaja'. Opazujte se ob vstajanju pa vse do odhoda v posteljo. Najbolje bo, če si svoje navade zapišete. Drugi dan jih razvrstite: na eno stran tiste, ob katerih se počutite dobro, in na drugo stran tiste, ki vas nervirajo.

Zvečer si budilko nastavite uro prej kot običajno. Jutro, ki se začne počasi, ima nam­reč še poseben čar. Nogi počasi spustite na tla, pretegnite zaspane sklepe, si oblecite jutranjo haljo in stopite do okna ali balkona. Poglejte ven, kako se počasi prebuja dan. Morda je še temačno, morda pa skozi oblake že kukajo prvi sončni žarki. Morda dež ravnokar topota po drevesih in strehah. Posrkajte vsako najmanjšo podrobnost.

In gremo!

Kaj si želite? Kaj pravite, če bi uživali v dnevu, namesto da se razburjate. Uživajte v poti na delo in ne glejte samo v časopis. Napišite razglednico namesto elektronske pošte. Bodite sonček in polepšajte dan blagajničarki v trgovini. Namesto slikanja nekaj dni pletite. Odkrijte nekaj novega – ja, da se celo v domačem mestu! Poskusite novo vrsto sadja in zelenjave, namesto banane pojejte brokoli.

Na koncu vsakega tedna naredite vmesni presek stanja. Kaj ste doživeli? Vam je všeč tak eksperiment? Zakaj? Boste nadaljevali tudi naslednji teden?

Nasveti za postenje

Priprava

Dan pred začetkom posta nekoliko prečistite telo in jejte bolj malo – le sadje ali zelenjavno juho. Prvi dan posta bo zelo verjetno najbolj neprijeten, ker se boste klistirali, saj se ljudje optimalno postimo le s čistim črevesjem. Tako boste potlačili tudi lakoto in boste lažje preživeli dneve, ko vam bosta po glavi rojila le hrana in lakota.

Vznesenost

Tretji dan večinoma nastopi posebna evforija, izboljša se razpoloženje in človek ima neskončno veliko energije. Terapevtsko ali zdravilno postenje mora trajati najmanj sedem dni in največ tri tedne.

Jedilnik je preprost

Zjutraj čaj, opoldne juha, zvečer svež sok. Na dan morate spiti najmanj 2,5 litra tekočine. Ta pomaga tudi proti občutku lakote. Če ne marate ali ne prenašate sokov, lahko pijete sirotko ali pinjenec. Poleg tega pa se tudi veliko sprehajajte, počivajte, se sproš­čajte, privoščite si masažo in vsaka dva dni klistir. Ni sicer obvezno, vendar dobro prečisti črevesje.

Prekinitev posta

Prva prava hrana je vedno posebno doživetje. Post se večinoma prekine z jabolkom. Prvi večer si privoščite krožnik krompirjeve juhe, naslednje jutro porcijo mislijev, opoldne pa dušene bučke. Vmes pa spet jabolko. Poleg lahke hrane je pomembno, da vso hrano dobro prežvečite.

Začasni stranski učinki

Utrujenost, zmanjšana sposobnost koncentracije, suha koža in zadah iz ust se normalizirajo. Zaradi pomanjkanja kofeina bo morda prišlo tudi do glavobolov, zato je bolje, da se kavi odpoveste že teden ali dva pred postom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri