Mala enciklopedija žitaric

17. 4. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mala enciklopedija žitaric (foto: Revija Lisa)
Revija Lisa

Nadvse zdrave in raznolike različice žit prihajajo iz Orienta ali Južne Amerike in so trenutno zelo iskane.

Kvinoja

Videz: Bucikasta zrna so pri Inkih in Aztekih igrala pomembno vlogo, zato se jim reče tudi 'inkovsko zrno'.

Okus: Zrna skorajda nimajo lastnega okusa.

Posebnost: Vsebujejo težko prebavljive saponine, zato kvinoje ne smejo uživati otroci, mlajši od dveh let.

Amarant

Videz: Zrna so nekoliko manjša od kvinoje in ovsa.

Okus: Kuhan ima lahno oreškasto aromo.

Posebnost: Zaradi visoke vsebnosti aminokislin, železa, magnezija in cinka je zelo zdrav. Poleg tega je dobro prebavljiv, brez glutena in primeren tudi za dojenčke in otroke.

Enozrnica

Videz: Podobna divji pšenici, iz katere tudi izvira.

Okus: Nežno žito z lahno oreškastim okusom.

Posebnost: Fina moka je lahno rumenkasta, podobna je polnozrnati. Sijajno za piškote, kruh, pecivo in kolače.

Emmer

Videz: Gre za prednika pšenice, v mlajši kameni dobi je celo veljal za najpomembnejše žito.

Okus: Podoben pšenici ali piri, le nekoliko bolj intenziven.

Posebnost: Zmerno lepljiv, a kljub temu zelo primeren za peko, na primer kruha.

Pritlikavo proso

Videz: Meter visoka sladka trava ima drobna zrna, ki so najpomembnejše žito Etiopije.

Okus: Oreškasto sladkast, lahko pa ima tudi grenak priokus.

Posebnost: Brez glutena, z nizko glikemično vrednostjo. Tudi za peko kruha.

Kamut

Videz: Zrno tega potomca trde pšenice je približno dvakrat večje od normalnega zrna pšenice.

Okus: Kot pšenica, a njegove beljakovine so lažje prebavljive za alergike.

Posebnost: Na voljo skoraj v izključno bio kvaliteti. Uporablja se ga kot piro ali pšenico.

Ajda

Videz: Zrna so trikotna.

Okus: Lahno grenak, zelo močan.

Posebnost: Vsebuje trikrat toliko lizina kot preostala žita – to poskrbi za močne kosti. Predeluje se jo v kašo, moko, žgance itd.

Proso

Videz: Zrna so majhna in kroglasta.

Okus: Nevtralen. Pred kuhanjem ga je treba oprati pod vročo vodo in sprati grenak maščobni sloj.

Posebnost: Brez glutena in žito, ki je najbogatejše z mineralnimi snovmi – dobro za lase, kožo, nohte in kosti.

Dobro je vedeti

Ljudje, ki obolevajo za celiakijo in se torej alergično odzovejo na lepljiv gluten v pšenici, rži in drugih žitih, lahko posežejo po teh starodavnih žitih. Glutena ne vsebujejo: kvinoja, amarant, ajda, proso in pritlikavo proso.

Emmer, kamut in enozrnico in tudi piro lahko brez težav uživajo vsi, ki imajo alergijo na pšenične beljakovine. Za vzrok te alergije se večinoma sumi nove vrste strupa proti insektom (ATI), ki žita ščiti pred škodljivci.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"