Na kaj naj bo bolnik s psoriazo (luskavico) pozoren

Na kaj naj bo bolnik s psoriazo (luskavico) pozoren (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Pacient, ki mu diagnosticirajo luskavico, naj vsaj enkrat v življenju obišče dermatologa, tudi če težave niso prehude. Še posebej naj bodo pozorni in naj čim prej pridejo k dermatologu tisti pacienti, pri katerih se kožne spremembe hitro slabšajo in širijo ter potrebujejo ustrezno terapijo.

Luskavica ali psoriaza je za zdaj še vedno nepojasnjena imunsko pogojena bolezen, zavita v kar nekaj tančic. Vendar so znanstveniki z raziskavami vse bližje pojasnitvi vzroka tovrstnih težav in tako se zdravljenju vzroka luskavice vedno bolj približujejo tudi sodobna zdravila.

Dermatolog lahko uporabi vse pristope pri zdravljenju luskavice, od lokalne terapije, pri kateri uporabljamo različna mazila in kreme, ki vsebujejo različne zdravilne sestavine, tudi losjone, na primer za zdravljenje lasišča. Pri bolj razširjenih oblikah se uporablja fototerapija in dodatno seveda tudi sistemska zdravila. Mednje spadajo zdravila v obliki tablet, zadnjih 11 let pa so na voljo tudi biološka zdravila, s katerimi se zdravi tudi tiste najbolj trdovratne in najtežje oblike, pri katerih prej naštete oblike ne pomagajo v zadostni meri ali teh zdravljenj bolnik ne prenaša dobro.

Na kaj naj bo bolnik z luskavico pozoren

Zdrav življenjski slog: Pomembno je paziti na zdrav življenjski slog. Telesna teža se ne sme povečati tako, da bi se to poznalo v predelu pasu, kajti bolniki z luskavico imajo v večji meri težave z maščobami v krvi, kot je holesterol, pogosteje se pojavi tudi sladkorna bolezen. S tem je tudi večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Pomembno je torej zadostno gibanje in uživanje zdrave hrane.

Dieta: Marsikdaj je slišati vprašanja o tem, s kakšno dieto bi se lahko pozdravila luskavica ali na kaj naj bi bil bolnik alergičen. Odgovora na to vprašanje žal ni, tako da univerzalne diete, naj bo to taka ali drugačna, pri luskavici ni, svetuje se zgolj običajna zdrava prehrana, kot velja po vseh načelih, ki veljajo za zdravje srca in ožilja.

Alkohol in kajenje: V vseh primerih se tudi odsvetuje kajenje in pitje alkohola.

Depresija: Pri luskavici je tudi večja možnost depresije, zato naj se ob tovrstnih težavah pacienti ali njihovi svojci pogovorijo z zdravnikom.

Sončne opekline: Čeprav dermatologi opozarjajo na škodljivost ultravijoličnega sevanja in na dejstvo, da povsem varnega sončenja ni, se večini bolnikom stanje po izpostavljanju soncu lahko izboljša. Vendar naj bo zpostavljanje soncu postopno, paziti je treba, da ne pride do sončne opekline.

Luskavica ni nalezljiva, pa vendarle pogledi velikokrat zelo bolijo

Psoriaza ali luskavica je bolezen, ki ni nalezljiva, pa vendar se pacienti marsikdaj srečujejo z začudenimi ali celo zgroženimi pogledi okolice in se zaradi tega postopoma začnejo umikati iz družbe, imajo težave v službi, zlasti če delajo z ljudmi, ne hodijo na bazen in nekateri celo končajo v skrajni osami.

Ker je na voljo zelo velika paleta različnih zdravil in načinov zdravljenja, ni nikomur treba, da bi se z luskavico preprosto sprijaznil. Vsakomur lahko dermatolog bistveno olajša njegove težave.

Pacientom in njihovim svojcem pa zelo pomaga razumevanje, ki so ga lahko deležni samo med tistimi, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Pacienti in njihovi svojci se v Sloveniji združujejo v Društvo psoriatikov Slovenije, ki ima zelo obširno članstvo in ki je opravilo na tem področju veliko koristnega dela.

Biološka zdravila korak naprej

Največja novost so zagotovo prinesla biološka zdravila, ki so na voljo tako v Sloveniji kot v drugih državah EU, in to je prineslo resnično revolucijo pri zdravljenju bolnikov s hujšimi oblikami te bolezni, tako da se praktično vedno, tudi pri najtežjih oblikah, lahko na ta način pacientom izredno uspešno in tudi varno pomaga. Zdravila iz te skupine se razvijajo še naprej. Skoraj vsako leto pride še kakšno novo, tudi pred kratkim, za katero pa podatki študij kažejo, da je lahko še bolj uspešno kot dosedanja in da lahko doseže čisto kožo.