Na rokah povprečne osebe je vsaj 3.000 različnih mikrobov

Na rokah povprečne osebe je vsaj 3.000 različnih mikrobov (foto: shutterstock) shutterstock
21. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

 V vsakdanjem  življenju ni potrebno veliko truda, da na roke prenesemo škodljive mikrobe -  uporaba telefona ali računalniške tipkovnice, prijemanje ročajev na vratih,  prižiganje stikal, uporaba bankomata, točenje goriva, rokovanje ...

Ali tista bolj očitna dejanja, kot so kašljanje ali kihanje v naše dlani.

Škodljive bakterije, kot sta E. Coli in salmonela, lahko zaidejo na površino naših rok tudi medtem, ko na primer kuhamo ali obdelujemo surovo meso. Neustrezna higiena rok lahko vodi do t. i. navzkrižne kontaminacije in širjenja mikrobov.

Do okužbe pa lahko pride, ko povzročitelji (patogeni mikroorganizmi) vstopijo v naše telo in se začnejo množiti. V povprečju se ljudje dotaknemo obraza približno 16-krat na uro. Nekateri ljudje manj, drugi pa tudi po 100-krat na uro, kar povzroča številna tveganja za okužbe z različnimi mikrobi.

Pravilna in redna higiena rok je najboljši način za zmanjšanje tveganja navzkrižne kontaminacije in preprečevanje nalezljivih bolezni. Če milo in voda nista na voljo, bomo z uporabo razkužila za roke učinkovito odpravili mikrobe, ki so na njih prisotni. Dezinfekcija površin, kot so naše pisalne mize in mobilni telefoni ipd., je tudi dober način za odpravo potencialnih nevarnosti navzkrižne kontaminacije in preprečevanje širjenja mikrobov.

Kaj je dobro vedeti o dezinfekcijskih sredstvih?

Uporaba dezinfekcijskih sredstev v svetu je vse bolj popularna, zlasti v času porasta epidemij, kot je npr. gripa. Njihova uporaba narašča zaradi učinkovitosti pri preprečevanju okužb in širjenju mikrobov. Dezinfekcijska sredstva za roke so praktična, saj jih lahko uporabljamo skoraj povsod in nudijo hitro rešitev za čiste ter varne roke. Dejstvo pa je, da niso vsa razkužila enaka. Sledite nasvetom v nadaljevanju, ki vam bodo pomagali do dobre uporabniške izkušnje in vas obvarovali pred škodljivimi mikrobi.

Koristi in učinkovitost dezinfekcijskih sredstev

Dezinfekcijska sredstva na osnovi alkohola dokazano učinkovito uničijo 99,9 odstotka mikrobov na rokah. Po uporabi dezinfekcijskega sredstva za roke (ko si sredstvo temeljito vtremo v roke in slednje medsebojno drgnemo dokler se popolnoma ne osušijo) so naše roke varne.

Razkužila namreč uničijo bakterije in večino virusov, saj vplivajo na njihovo strukturo in tako preprečijo normalno celično aktivnost, v nasprotju z umivanjem rok z milom in vodo, ki mikrobe zgolj odplakne. Dezinfekcijska sredstva za roke so učinkovita proti številnim bakterijam, učinkujejo tudi pri virusih, kot so npr. povzročitelji prehlada in gripe, prav tako pa preprečujejo glivične okužbe.

Raziskave kažejo, da so družine, ki uporabljajo dezinfekcijska sredstva, izpostavljena manjšemu tveganju za okužbe prebavil in dihal, prav tako so raziskave dokazale, da se omenjene okužbe med družinskimi člani, ki uporabljajo razkužila, širijo bistveno manj.

Rešitve za zagotavljanje higiene rok lahko pomagajo izboljšati slednjo zlasti v zdravstvenih ustanovah, saj ponujajo hitro in enostavno alternativo umivanju rok. Če bi v času povečanih tveganj razkužila namestili tudi v učilnice in pisarne, bi na ta način lahko zmanjšali prenos okužb in posledično zajezili absentizem (bolniško odsotnost).

Ali lahko umivanje rok nadomestimo z razkuževanjem?

Dezinfekcijska sredstva so sicer zelo učinkovita pri uničevanju mikrobov, vendar pa nimajo tudi učinka mehanskega čiščenja. Zato njihove uporabe nikakor ne moremo nadomestiti z umivanjem rok – pač pa so dopolnitev umivanju rok, ki se jo poslužimo tedaj, ko milo in topla voda nista na voljo.

Ker si večina ljudi ne umiva rok dovolj pogosto, niti ne pravilno, je uporaba dezinfekcijskih sredstev lahko dober način za zagotavljanje popolne zaščite – seveda če tudi slednja uporabljamo pravilno!

Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije, 2017