10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Na zdravje! Kaj se dogaja v telesu, ko kihnemo?

Na zdravje! Kaj se dogaja v telesu, ko kihnemo? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2017

Kihanje v vseh nas sprožijo enaki dražilci, kot sta poper in prah. V notranjosti telesa poteka enaka reakcija, pa vendar vsi kihnemo drugače. Zakaj? Za tem vsakodnevnim pojavom se skrivajo bolj zapleteni procesi, ki vključujejo veliko stvari.

Uradno ime za kihanje je okužba

Okužba zveni kot resen zdravstveni problem, vendar je v resnici le druga beseda za kihanje. Ko nekaj draži nosno sluznico, živci pošljejo informacijo do možganov, ki sprožijo verigo sporočil do drugih delov telesa: prsnega koša, trebuha, obraza, vek, žlez v nosni sluznici in zapiralk. Vsi ti deli delujejo skupaj, da izločijo tisto, kar nas draži. Kadar spimo, so tudi živci v mirovanju, zato takrat ne kihamo.

Ne moremo hkrati kihniti in imeti odprtih oči

Znanstveniki še niso razjasnili, zakaj se med kihanjem oči refleksno zaprejo. Obstajajo pa nekatere teorije. Ena pravi, da telo tako zaščiti oči pred delci, ki prihajajo iz ust in nosu, ko kihnemo. Drugi trdijo, da je to le eden izmed številnih procesov, ki se dogaja medtem. Po stari zgodbi pa naj bi s tem preprečili, da nam ne izskočijo oči. Čeprav se ustvari pritisk, to ni dovolj za takšno poškodbo.

Poper in cvetni prah nista edina dražilca, ki nas silita h kihanju

Najpogosteje kihnemo zaradi prahu, popra in cvetnega prahu, vendar je tu še mnogo drugih stvari. Občutljivi smo tudi na ostre aromatske dišave in spremembo temperature, še posebej na hladen zrak. Kihanje lahko povzroči tudi puljenje obrvi, saj stimulira živce na delu, kjer so povezani z nosom. Pri nekaterih se zapleten proces sproži ob izpostavljanju močni svetlobi, kar je podedovana lastnost.

Hiter proces

Kihanje lahko potuje tudi več kot 160 kilometrov na uro. Delci, ki priletijo iz ust ali nosu, potujejo tudi do enega metra in pol daleč. Zato je še bolj pomembno, da si pokrijemo usta in nos. Tudi če nihče ne stoji tik ob vas, se bakterije lahko razširijo do 45 metrov. Spomnite se na to naslednjič, ko boste kolebali med tem, ali se splača poiskati robček ali ne.

Vraževerje

Tudi v kihanju se skriva nekaj vraževerja. Pri Grkih in Rimljanih je bilo kihanje na desno stran znak za srečo, na levo pa je pomenilo zelo pomembno prihodnost. Večina kultur ima prevzet odgovor na kihanje. Pri nas pravimo »na zdravje«, v angleščini »bless you«, »salud« v Španiji. V skoraj vseh prevodih pa to pomeni izraz želje, da bi tisti, ki je kihnil, ostal dobrega zdravja. Pomen je povezan z zgodbami, da naj bi kihanje kazalo na osebo z zagotovljeno smrtjo, ali da naj bi tako duša hotela zapustiti telo.

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri