Najbolj nenavadni zdravstveni primeri: V krvi moškega rasle halucinogene gobe

Najbolj nenavadni zdravstveni primeri: V krvi moškega rasle halucinogene gobe (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2022

V krvi moškega se je razvila življenjsko nevarna okužba. 

Zgodilo se je po tem, ko si je v žilo vbrizgal čaj, pripravljen iz halucinogenih gob.

Glede na poročilo, objavljeno v Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry, je 30-letni moški z bipolarno motnjo in odvisnostjo od opioidov iskal načine za samozdravljenje svojih simptomov

Med prebiranjem poročil in novic v internetu je naletel na poročilo o terapevtskih učinkih mikrodoziranja halucinogenih  gob. Iz halucinogenih gob, ki vsebujejo halucinogeno spojino  psilocibin, je tako pripravil 'gobov čaj' in si tekočino vbrizgal v telo. 

Pojavila se je duševna otopelost, zlatenica, driska, slabost in hematemeza (bruhanje krvi), in preteklo je nekaj dni, preden ga je našla družina in odpeljala na urgenco, kjer so preiskave pokazale, da je prišlo do odpovedi več organov, vključno z jetri in ledvicami.

Nadaljne raziskave pa so pokazale še okužbo krvi z glivo Psilocybe cubensis, vrsto halucinogene gobe, iz katere je moški pripravil čaj in si ga vbrizgal.

Z drugimi besedami: goba je rasla v njegovi krvi. 

Moškega so zdravili z antibiotiki in protiglivičnimi zdravili, ker je stanje povzročilo odpoved dihanja, je bil priklopljen na ventilator in nekaj dni preživel na intenzivni negi. Po 22 dneh je bil dovolj zdrav, da je zapustil bolnišnico. 

Vir: A “Trip” to the Intensive Care Unit: An Intravenous Injection of Psilocybin - www.sciencedirect.com