Strokovnjaki razkrivajo: TO so najboljše in najslabše pijače za moško spolno vzdržljivost

Strokovnjaki razkrivajo: TO so najboljše in najslabše pijače za moško spolno vzdržljivost (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2023

Znano je, da prehrana vpliva na zdravje, kar vkjučuje tudi spolno zdravje. Pri tem pa ne gre zanemariti napitkov in pijač.

Tudi pijača ima pomembno vlogo pri spolnem zdravju, pravi doktorica Amy Pearlman, soustanoviteljica inštituta Prime in certificirana urologinja, specializirana za moško spolno in hormonsko zdravje.

Ko gre za pijače, ki veljajo za najboljše za zdravje moškega spolnega organa tiste, ki lahko pomagajo povečati pretok krvi, preprečijo poškodbe celic, ki sproščajo dušikov oksid, ter pomagajo ohranjati splošno zdravje in vitalnost.

Nekaj najboljših pijač za moško spolno zdravje

Voda

Voda je na splošno odlična za zdravje in prav tako za izboljšanje spolnega življenja. »Voda je ključnega pomena za splošno zdravje, vključno s spolnim delovanjem. Prav tako ohranjanje hidracije spodbuja pravilen pretok krvi, ki je bistven za doseganje in ohranjanje erekcije,« pravi Pearlmanova.

Sok lubenice

Lubenica zaradi vsebnosti aminokisline bistveno pripomore k ohranjanju erekcije med spolnim odnosom. »S sokom iz lubenice dobite tekočino, ki je polna citrulina, aminokisline, ki lahko pomaga izboljšati pretok krvi v številnih delih telesa, vključno s penisom, kar lahko v določenih primerih pomaga doseči erekcijo,« pravi Lauren Manaker, registrirana dietetičarka.

Kava

Skodelica ali dve kave lahko naredita bistven učinek za prebujanje, poleg tega pa ima kava tudi druge koristi. Manakerjeva pravi, da je uživanje kofeina povezano z manjšo verjetnostjo za razvoj erektilne disfunkcije. Učinki se najbolje pokažejo ob uživanju kave, ki ustreza približno dvema do trem skodelicam dnevno. Ob uživanju v kavnih užitkih pazite, da zraven ne dodajate tudi sladkorja.

Paradižnikov sok

Živila, kot so ostrige in čokolada, veljajo za znane afrodiziake, ki ugodno vplivajo na razpoloženje in užitek. Tem živilom pa se lahko pridruži tudi paradižnik, ki zaradi vsebnosti rastlinskih spojin, pomaga moškemu spolnemu udu dlje časa ostati v trdni obliki. Paradižnik vsebuje veliko likopena, ki je karotenoid, odgovoren za njegovo rdečo barvo. Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Andrology, je znano, da imajo moški z nižjo vsebnostjo likopena v prehrani dejansko večje tveganje za erektilno disfunkcijo.

Smoothie

Koristi smoothiejev so odvisne od sestavin. Če želite od tovrstnega napitka čim več koristi za zdravje penisa, mu je potrebno dodati antioksidante in vitamine. »Pijače z visoko vsebnostjo antioksidantov, kot sta vitamina C in E, dokazano izboljšujejo erektilno funkcijo, saj preprečujejo poškodbe celic, ki proizvajajo dušikov oksid,« pravi Pearlmanova. Vitamin C je v sadju, kot so pomaranče in jagode, vitamin E pa v rastlinskih oljih, oreščkih, semenih ter sadju in zelenjavi, kot sta mango in avokado.

Najslabše pijače za moško spolno vzdržljivost

Energijske pijače

Ena izmed najslabših pijač za zdravje moškega spolnega uda so energijske pijače. Četudi pripomorejo k hitremu dvigu energije, zaradi visoke vsebnosti sladkorja negativno vplivajo na spolno zmogljivost.

Gazirane pijače

Tudi gazirane pijače so podobno kot energijske polne sladkorja. »Prevelike količine gaziranih pijač lahko prispevajo k motnjam erekcije, visoka vsebnost sladkorja in umetnih sladil, ki jih uporabljajo v tovrstnih pijačah, pa je povezana z debelostjo, sladkorno boleznijo in kardiovaskularnimi težavami, ki so prav tako dejavniki tveganja za erektilno disfunkcijo,« svari Pearlmanova.

Prekomerna količina alkohola

Po eni strani lahko kozarec alkohola ali dva pomagata, k sprostitvi in dobremu razpoloženju. Kot poroča British Journal of Psychology celo k občutkom večje privlačnosti. Po drugi strani pa prekomerno uživanje alkohola lahko ovira erektilno funkcijo, opozarjajo strokovnjaki. Glede tega so poročali tudi v reviji Clinical Autonomic Research, kjer je bil objavljen pregled, ki je potrdil povezavo med erektilno disfunkcijo in rednim uživanjem alkohola. Kronično uživanje prevelikih količin alkohola ima dolgoročno vpliv na spolno zdravje, zato zmerno tudi pri uživanju alkohola. 

Vir: eatthis.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.