Hitenje, ustaljene navade, neobveščenost in včasih nemarnost pogosto stojijo na poti med nami in zdravjem. Spoznajte, kaj je zdrava hrana in kako se lahko s prehrano spopadete s težavami, ki ženskam pogosto grenijo vsakdan.
Raziskave kažejo, da se osnove dobrega zdravja ustvarjajo že v trebuhu nosečnice in so odvisne od tega, kar ona jé, dodatno pa se oblikujejo med najstniškimi leti – na kar bi morala biti še posebno pozorna dekleta, ki jim je bolj pomembno imeti družbeno sprejeto postavo kot zdravje.
Te zablode v prehrani izzivajo številne motnje, od hormonskega neravnovesja do zaprtosti in izgube kalcija iz kosti.
Poglejmo, kako se lahko s prehrano spopadete z najpogostejšimi zdravstvenimi težavami.
Policistični jajčniki
So posledica nepravilnega delovanja hipofize v možganih, zato povečajte vnos jedi
- z vitaminom E (dobra olja: olja grozdnih pečk, orehovo, mandljevo olje ...),
- z vitamini skupine B (tudi B12)
- ter z minerali (predvsem mangan, ki ga je veliko v rižu, grahu, pesi, čičerki, sardinah, in cink, ki ga dobite z uživanjem morske hrane, semen, mesa).
Poskrbite pa tudi za zdravo črevesno floro – shujšajte z zmanjševanjem uživanja energetsko bogatih jedi in povečajte vnos osnovnih hranilnih snovi za pravilno delovanje hormonov.
Bogata z njimi so naslednja živila: ribe, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami (skuše, losos, sardine), divjačina, meso drobnice in goveda, ki se pase; oljke, kislo mleko in probiotični jogurti, kefir, sirotka, domača jajca, stročnice, zelje, polnovredna žita.
Debelost
Bistveno je, da shujšate z uravnano prehrano, brez naglih diet.
Zmanjšate količino hranil, odsvetovana je ločevalna dieta, tudi dieta z nizkim glikemičnim indeksom, če je ločena od druge prehrane, saj se tako za vsako ceno izogibamo živilom, ki imajo sicer visok glikemični indeks in sčasoma oropamo telo hranil, ki jih dobimo s temi živili.
Najbolje je kombinirati več živil z nizkim glikemičnim indeksom s tistimi, ki imajo visok glikemični indeks. V tem primeru bo skupni indeks nižji.
Rak dojke
Zelo pomembno je jesti modre ribe, fižol, zelje in druge križnice, oljčno olje, orehovo olje, lešnikovo olje, omejite pa uporabo sončničnega in koruznega olja. Uživajte tudi veliko hrane z vitamini C in D.
Osteoporoza
Najprej uravnajte želodčno kislino s proseno kašo, radičem, endivijo, z grenkimi solatami, s peteršiljem, limono, poskrbite za zdravo črevesno floro s kislim mlekom, jogurtom, kefirjem, zelnico, repnico, ter zaužijte dovolj kalcija z mlekom in mlečnimi izdelki, figami, suhimi slivami, koprivami.
Zaprtost
Poskrbite za dovolj vlaknin, ki jih dobite v zelenjavi, sadju in polnozrnatih žitih, dobrih maščob, ki so v avokadu, lanenih semenih, orehih, pistacijah, mandljih, lešnikih, rižu, soji in pšeničnih kalčkih ter polnovrednih žitih.
Zelo pomembne so nenasičene maščobne kisline omega 3, ki so v skušah, sardinah, tunah in lososu, ter dobre bakterije, ki jih dobite v kislem mleku, jogurtu, kefirju, zelnici, repnici in probiotičnih dopolnilih.
Napisala Petra Arula, za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo svetovalki za zdravo prehrano Mariji Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh., soavtorici knjig Zdrava prehrana je prava odločitev in Zdravje je naša odločitev.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?