Najslabši nasveti o alergijah, ki jih lahko dobite

Najslabši nasveti o alergijah, ki jih lahko dobite (foto: profimedia) profimedia
3. 4. 2019

Morda ste že slišali, da je kdo, ki trpi za alergijami, rekel kaj podobnega ali pa so to svetovali prav vam. Nehajte verjeti naslednjim besedam in nasvetom, ki so popolnoma napačni.

Vsi, ki trpite za alergijami, ste verjetno prejeli že mnogo nasvetov, kako bi morali ravnati ali kakšne so “splošne resnice”, ki bi jih morali poznati. Če ste slišali tudi kaj od naslednjega, nikar ne verjemite, saj ne drži.

Alergije so v družini, proti temu ne morete ukrepati

Čeprav nekatere alergije zares prehajajo iz generacije v generacijo, ima največjo vlogo pri izbruhu alergije običajno okolje v kombinaciji z določeno prehrano. Zato lahko ukrepate z nekaj preprostimi dejanji. Za začetek doma preverite čistila, saj formaldehid in nekatere druge kemikalije poslabšujejo alergije. Če jih odstranite, boste vsaj delno poskrbeli za problem. Nato pazite pri prehrani. Hitra hrana na primer poveča tveganje za začetek alergij, medtem ko ga sadje in zelenjava zmanjšujeta. Pozorni bodite tudi, po čem natanko dobite znake alergije.

Izogibam se kruhu, imam alergijo na gluten

Pogostejša je intoleranca na gluten, pri kateri so znaki malce drugačni in običajno ne ogrožajo zdravja tako zelo, kot bi ga alergija. Prava alergija na gluten je izjemno redka. Ljudje si jo mnogokrat diagnosticirajo kar sami, brez zdravniške pomoči in se izogibajo vse hrane, ki vsebuje gluten, čeprav to morda sploh ni potrebno.

Alergija je sezonska, zato bo hitro izginila

Ciljamo predvsem na alergijo na cvetni prah, ki se običajno pojavi spomladi, ko prične narava spet cveteti. Odvisno je predvsem, na kaj je posameznik alergičen: je to cvetni prah z dreves, trave, določenega grmičevja? Veliko ljudi je alergičnih na vse tipe cvetnega prahu, zato lahko alergija traja od zgodnje pomladi do poznega poletja.

Ne poslušajte nasvetov o tem, kdaj bi se alergija na cvetni prah morala začeti in kdaj končati. Opazujte svoje telo in beležite, kdaj dobite simptome. Tako boste lahko tudi zdravniku pomagali določiti, kaj sproži vašo alergijo in kdaj morate biti še posebej previdni.

Ko me piči komar, dobim oteklino. Zagotovo sem alergičen na komarjev pik.

Alergični ste lahko na pik čebele, ose in nekaterih drugih insektov, na pike komarjev pa ne. Vsak pik povzroči oteklino, ali bo ta večja ali manjša pa je odvisno od vsakega posameznika. Vsako telo se namreč odzove drugače. Če imate velike otekline, uporabite naravne gele za hlajenje ali obkadke in se skušajte čim manj praskati, da ne boste še bolj razdražili kože.

Že dolgo smrkam, moje alergije so neznosne

Pacienti, ki imajo težave z deviacijo nosnega pretina, lahko izkusijo podobne simptome kot pri nekaterih alergijah: zamašen nos, stalno “kapljanje” iz nosa, smrkanje, infekcijo sinusov. Če se kateri od naštetih simptomov stalno ponavlja, pa do sedaj niste odkrili izvora skrivnostne alergije, se posvetujte z zdravnikom. Morda alergije sploh nimate, imate pa drugačen zdravstveni problem.

Po mleku se ne počutim dobro, zagotovo imam alergijo

Nekateri mlečne izdelke (še posebej mleko) krivijo za težave s sinusi, napihnjenost in druge težave. Mlečni izdelki zares lahko povzročijo nekaj preglavic, če jih telo ne prenaša najbolje, vendar to še ne pomeni, da imate alergijo. Prava alergija na mleko obstaja, vendar je zelo redka in mora biti potrjena s strani zdravnika.

Večkrat se zgodi, da k zdravniku pridejo pacienti, ki imajo alergijo na sojino ali drugo mleko, s katerim so hoteli nadomestiti “navadnega” (npr. kravjega).