Nasveti in triki: Kako učinkovito in enostavno odstraniti madeže z oblačil

Nasveti in triki: Kako učinkovito in enostavno odstraniti madeže z oblačil (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kaj imajo skupnega rdeče vino, čokolada in pečenka? Vse je slastno, toda ... Za seboj radi pustijo nadležen madež. Toda nič za to. Tako se ga znebite!

Pečenkina omaka

Ukrepajte hitro in madež najprej zdrgnite s papirnato brisačo. Nato neposredno nanj kanite tekoče čistilo. Malce ga vtrite in pustite delovati 5 do 10 minut. Na koncu tkanino operite v pralnem stroju na čim višji možni temperaturi.

Rdeče vino

Klasičen trik: sol. Ta sicer posrka precej vina, vendar pa lahko za seboj pusti madeže. Poskusite raje z belim vinom ali pa vodo. Madež temeljito namočite in nato malo podrgnite, ne preveč. Ostanke boste najbolje odstranili s kisom ali citronsko kislino. Na tekstil, ki ga lahko perete v pralnem stroju, kanite pomivalno sredstvo in tkanino nato operite v pralnem stroju.

Maščoba

Na madež kanite malce pomivalnega sredstva in tkanino nato čim prej operite v pralnem stroju (na čim višji možni temperaturi). Pomagata tudi otroški puder v prahu ali pa krompirjeva moka, ki posrkata maščobo. Madež nato samo skrtačite.

Vosek

Potrpljenje, potrpljenje! Najbolj preprosto bo šlo, ko se bo vosek strdil. Večino boste lahko postrgali z nohti. Na preostali madež položite ledeno kocko in tkanino položite v zamrzovalnik. Po približno 15 minutah sledi menjava temperature: madež prekrijte s papirnato brisačo in ga polikajte z (ne prevročim!) likalnikom. Če je treba, ostanke izperite pod mlačno vodo.

Čokolada

Delce previdno odstranite s prsti, madež pa nato natrite s pomivalnim sredstvom. Tkanino operite v pralnem stroju na čim višji možni temperaturi. Na kavču ali preprogi se sijajno obnese vodni sesalnik.

Kava

Madež čim prej sperite z vodo. Če ne gre, ga pozneje namočite z malce pralnega sredstva. Po pranju v pralnem stroju se ne bi smel več videti.

Preberite še: 12 stvari, ki jih še lahko očisti zobna krema