Nasveti: Naredite vse, da vas sonce ne opeče

Nasveti: Naredite vse, da vas sonce ne opeče (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Sonce je krasno, čudovito ter diši po sreči in svobodi. A žal lahko ultravijolični žarki resno poškodujejo celice v naši koži. Narediti morate prav vse, da vas sonce ne opeče. Čez čas se namreč vse te opekline in poškodbe kože naberejo, vse skupaj pa lahko pripelje celo do kožnega raka ali melanoma.

Porjavitev in vaša koža

Porjavitev je naraven proces. Vaša koža ustvari rjavo obarvan pigment z imenom melanin, da se zaščiti pred škodljivimi UV-žarki in sončno svetlobo. To pomeni, da tudi najmanjša porjavelost pomeni poškodba kože.

In medtem, ko se vaše telo brani pred UV-žarki, se vaše celice ne morejo obnavljati in lahko postanejo rakave. Posebno bodite pozorni spomladi, ko ima večina ljudi zelo belo kožo.

Otroci

Otroci imajo radi sonce in uživajo v igri na prostem. Žal pa so zelo občutljivi za sončne žarke, ki so posebej 'zahrbtni' prav ob vodi, kjer vročine niti ne čutimo. Otroci naj ne bodo na soncu v nevarnih urah (od 10. in 17. ure), nujno jih zaščitite z visokim faktorjem, ne pozabite na pokrivala in majice.

Izdelke za zaščito pred soncem uporabljajte pri otrocih od šestega meseca dalje, seveda pa ob tem ne pozabite zaščite z obleko in pojdite v senco. Hude opekline v otroštvu lahko vodijo do poškodb, ki se pokažejo pozneje v življenju.

Zaščitne kreme

Uporabite zaščitno kremo (ZF > 20), primerno svojemu tipu in fototipu kože. Nanesite zaščitno kremo v debelem sloju pred izpostavljanjem soncu in nanose pogosto ponavljajte, predvsem po kopanju, potenju in otiranju z brisačo. Poleg tega, da ljudje prevečkrat pozabimo na kremo, pa je tudi takrat, ko jo že uporabljamo, večinoma na kožo nanesemo premalo.

Primerna količina je 2 miligrama na kvadratni centimeter oziroma 30 mililitrov na telo. Tako hitro postane jasno, da 100 mililitrov, kolikor je običajno pakiranje kreme, porabimo že po treh nanosih. Študija iz Avstralije dokazuje, da kreme za zaščito pred soncem zmanjšajo možnost za nastanek kožnega raka melanoma. Združenje slovenskih dermatologov priporoča zaščitni faktor 30 ali več.

Kako izbrati pravo kremo?

V lekarnah in trgovinah vam ponujajo visokokakovostne in dermatološko preizkušene izdelke, ki vam bodo ponudili zaščito pred posledicami sončnih žarkov. Seveda bo zaščita ustrezna le ob pravilni uporabi. Zaščitno sredstvo je treba nanesti vsaj 20 do 30 minut pred sončenjem in pozneje vsaj vsaki dve uri, ko ste na soncu. Za vodne aktivnosti uporabite izdelek, ki je označen kot vodoodporen.

Nanašati jih je treba enakomerno in v zadostni količini. Po plavanju, močnem znojenju ali brisanju z brisačo je treba izdelek ponovno nanesti. Kljub uporabi zaščitnih sredstev se med 11. in 16. uro sončnim žarkom raje izogibajte in ne pozabite, da imajo svojo moč tudi v oblačnem vremenu. Pri vsem tem pa ne pozabimo na nego kože po izpostavljanju soncu, saj vzdražena rahlo pordela koža potrebuje dodatno nego.

Nastanek melanoma

Natančni vzroki za nastanek melanoma še niso povsem jasni. Strokovnjaki ga povezujejo z dedno obremenitvijo in izpostavljenostjo ultravijoličnim žarkom, predvsem s sončenjem sredi dneva. Največja nevarnost kožnega melanoma je v tem, da ne nastane takoj. Koža si vse naše grehe zapomni in nam jih ne odpusti. Včasih zadostuje že krajše, nadvse intenzivno izpostavljanje sončnemu sevanju, da se čez leta na koži razvije rakasto znamenje. Primeri raka kože so se v zadnjih dveh desetletjih kar podvojili.