Navdihnjeni z vonjem ljubezni

Navdihnjeni z vonjem ljubezni (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 12. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Vse živali sproščajo spolne feromone, nežne kemične signale, ki sprožijo naravni odziv pri partnerju nasprotnega spola. Odziv je lahko privlačen ali odbijajoč ter bolj ali manj intenziven. Nekateri metulji ga lahko zaznajo tudi na deset kilometrov, morski ježki pa sproščajo feromone kar v vodo. Tudi ljudje pri tem nismo izjeme, imamo pa eno posebnost: uporabljamo parfume, (umetne) vonje drugih rastlin in živali, s katerimi prekrijemo svoj naravni vonj. S tem v resnici zmedemo in zavedemo simpatijo, saj to povzroči kratek stik v pošiljanju kemičnih signalov.

Uporabnost vonjev in manipulacija z njimi ima bogato zgodovino. Kleopatra jih je spretno uporabljala pri zapeljevanju tako sovražnikov kot ljubimcev. Legenda pravi, da je na poti proti grškim otokom z esenco jasmina in vrtnice, po nekaterih zgodbah tudi sandalovine, prepojila vsa svoja oblačila, obleke služinčadi in celo jadra ladjevja. Morski vetrič je nosil vonj daleč po morju, Mark Antonij pa se je vanjo zaljubil, še preden je ladja dosegla pristanišče.

Čeprav so tako jasmin, vrtnica in sandalovina kot tudi ilang ilang, pačuli in vanilja sprejeti kot univerzalni afrodiziaki, ultimativni afrodiziak ne obstaja. Ljudje imamo čutilo za voh zelo individualizirano in zelo povezano s spominom. Nekateri vonji so nam všeč in drugi sploh ne, nekateri – čeprav morda za okolico neprijetni – pa v nas vzbujajo občutke ugodja, saj jih povezujemo s prijetno izkušnjo. Ker so vonji značilni za določena geografska področja, ima tudi vsako ljudstvo drugačen odnos do vonjev. Afrodiziaki, ki izhajajo iz mediteranskega okolja, so zato rožmarin, bazilika, mirta, muškatna kadulja, poprova meta, šetraj, vrtnica ipd. Možnosti in kombinacij je veliko in vsak pri sebi najbolj ve, kaj ga privlači tako močno, da mu zmeša glavo.

Aromaterapija nam pri povečanju čutnosti, senzualnosti in erotičnosti lahko pomaga na dveh nivojih. Prvič: neposredno kot afrodiziak; in drugič: posredno z vplivom na druga čustvena stanja. Samozavestne in uspešne osebe so bolj privlačne, medtem ko stres in napetost preprečujeta užitke. Zato so najboljši afrodiziaki tisti, ki uravnotežijo um in telo.

Melani Kovač za podporo v spalnici svetuje recept:

2 kapljici eteričnega olja ilang ilanga

2 kapljici eteričnega olja pačulija

4 kapljice eteričnega olja pomaranče

Posodico izparilnika ali difuzorja, ki naj bo postavljena proč od dosega rok, napolnite z vodo, prižgano svečko položite pod njo. V vodo nakapajte eterična olja in se sprostite. Prostor bosta preplavila strast in ljubezen.

O Melani Kovač:

Mednarodno priznana certificirana klinična aromaterapevtka v svojem delu izhaja iz kemijske sestave eteričnih olj, bogato znanje pa deli na različnih delavnicah, seminarjih in specializiranih predavanjih. Je ustanoviteljica Aromainštituta – Inštitut za izobraževanje, razvoj in promocijo aromaterapije. Več na: www.aromainstitut.si

Eteris podarja

10 % popust na vsa eterična olja

V vsaki številki revije Lisa do konca leta 2015 bomo objavili eno darilno kodo, s katero si zagotovite popust na vsa eterična olja iz ponudbe Eteris. Vpišete jo ob koncu nakupa v spletni trgovini www.eteris.eu. Vse darilne kode skupaj bodo tvorile geslo za nagradni žreb, v katerem bomo bralcu ali bralki podarili set eteričnih olj za izbran recept iz katerega koli članka, objavljenega na tem mestu. Nagrajenec naj pošlje geslo po elektronski pošti info@favn.si do 31. 12. 2015.

Tokratni popust lahko do 10. decembra 2015 izkoristite z darilno kodo 5 'naravnimi'.