25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Neobičajen razlog, zaradi katerega bi morali v prostor spustiti več sončne svetlobe

Neobičajen razlog, zaradi katerega bi morali v prostor spustiti več sončne svetlobe (foto: profimedia) profimedia
22. 6. 2019

Preden zagrnete senčnike, da bi se izognili sočni svetlobi, preberite dober razlog, zakaj tega ne bi smeli (vedno) storiti. Naj namignemo, da je povezan z zdravjem.

Ko se pokažejo prvi spomladanski žarki, v spalnici ali prostoru, kjer preživimo največ časa, običajno hitro zagrnemo senčnike, da bi se zaščitili pred bleščečo svetlobo. Drži, da je nemogoče delati, ko v oči sije sonce, vendar bi morali vsaj nekaj časa dnevno pustiti, da sveti v prostor. Razlog je povezan predvsem z zdravjem, in tudi s čistočo, podprli pa so ga s študijo iz leta 2018 na Univerzi v Oregonu.

Kaj so odkrili strokovnjaki?

Ljudje večino časa preživijo v notranjosti, kjer so izpostavljeni prašnim delcem in bakterijam, vključno s takšnimi, ki lahko resno škodujejo zdravju. Zato je pomembno, da razumemo, kako se temu lahko izognemo in kaj nas lahko doleti.

Strokovnjaki so ustvarili 11 sob z nadzorovanim okoljem, ki je spominjalo na prostore, v katerih se zadržujete vsak dan. Posuli so jih s prahom, kot ga najdete doma. Sobe so bile izpostavljene dnevni ali ultravijolični svetlobi, v nekaterih pa svetlobe ni bilo. Po 90 dneh so zbrali prah in prišli do zanimivih ugotovitev.

“Potrdili smo teorijo, da dnevna svetloba lahko ubije mikrobe, ki se zadržujejo med prašnimi delci, vendar moramo opraviti več raziskav, da bi lahko ugotovili, zakaj se to dogaja,” je pojasnil dr. Fahimipour.

Če povzamemo rezultate:

  • V temnih sobah preživi približno 12 % bakterij, ki se lahko naprej delijo.

  • Le 6,8 % bakterij, ki so izpostavljene dnevni ali UV svetlobi, se lahko deli.

Prah, ki se je nabral v temnih sobah, je vsebovali veliko organizmov, ki lahko vodijo v bolezni dihal. V svetlih prostorih so bili te organizmi redki.

Zaključki so takšni

Poleg tega, da nekaj časa pustite, da v pisarno ali spalnico sveti sonce, večkrat pobrišite prah. Sedaj veste, da to opravilo ni povsem zaman. Če sončni svetlobi izpostavite tudi sebe, boste zjutraj hitreje prebudili telo, spravili se boste v dobro voljo, poskrbeli za zadostno količino vitamina D in zmanjšali tveganje za nastanek nekaterih bolezni kot so astma, kardiovaskularne bolezni, osteoporoza, sindrom kronične utrujenosti ...

Vir: https://www.sciencedaily.com/

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri