Netresk: Zakaj bi ga morala imeti vsaka hiša

Netresk: Zakaj bi ga morala imeti vsaka hiša (foto: profimedia) profimedia
17. 4. 2020

Včasih je skoraj vsaka hiša imela rastlino, imenovano netresk. Poglejmo si, zakaj bi to moralo veljati še danes. 

Netresk je trajnica z mesnatimi, koničastimi listi, ki zrastejo od 10 do 30 cm visoko in cveti v juliju in avgustu. Cvetovi so čudoviti, saj so v obliki zvezde, rožnati, pri nekaterih pa tudi rdeče vijoličasti.

Prvotno je netresk rasel po skalovju v južni Evropi, danes je razširjen po vsej celini. Najdemo ga na kmečkih in drugih vrtovih, ponekod pa še vedno tudi na slamnatih strehah kmečkih poslopij. Rastlina je zelo skromna, vzdrževanje pa lahko.

Listi netreska, iz katerih lahko iztisnemo sok, imajo zdravilni učinek.

Ponekod so netresku rekli tudi ušesnik. Že od davne preteklosti so ga namreč uporabljali za zdravljenje vnetja ušes, saj blaži in odpravlja vnetja ter bolečine ušes. V primeru vnetih ušesh se iz svežih netreskovih listov iztisne sok naravnost v uho. 

Netresk pa so uporabljali tudi pri zdravljenju opeklin, za celjenje ran, pri pikih žuželk, v teh primerih so na rane polagali zmečkane liste ali obkladke iz olupljenih netreskovih listov. 

Netreskove učinkovine pomagajo tudi pri vnetjih prebavil in driskah. Pater Simon Ašič pa čaj iz netreska priporoča tudi pri premočni menstruaciji. 

Na videz je nestresk podoben kaktusu ali aloa veri. V naravi ga najbolj pogosto najdemo v skalnatih predelih zahodne Slovenije.  

Še ne tako dolgo nazaj so bile ponekod strehe pokrite s slamo ali podobnim naravnim materialom, nanje so zasajali netresk, katerega korenine in rastlina sama, so ustvarjale debelo zaščitno plast pred neurji in dežjem.

Naši predniki so tudi verjeli, da v streho, na kateri raste netresk, strela nikdar ne udari in je ogenj nikoli ne požge. To prepričanje je preživelo še iz časov, ko so naši predniki častili Peruna, boga strele in groma.

V prekmurju se je povezava med Perunom in netreskom ohranila v posebnem poimenovanju Perunove rastline – netresk namreč imenujejo peruenovo perje. (vir: staroverci.si, Mirjana Borenović)

Preverite še, kaj se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet.