Nov trend: maslo v kavi

Nov trend: maslo v kavi (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Kava z maslom ali bulletproof coffee, krajše BF- kava, je trenutno izredno priljubljena, posebej med vsemi, ki so na dieti z malo ogljikovimi hidrati in prisegajo na maščobe.

Poglejmo, zakaj, saj so tako kavo včasih pili predvsem v predelih Himalaje, kjer je zelo mrzlo in predvsem je malo hrane.

In še mimogrede za kavo bulletproof ni dobro vsako maslo, mora biti bio maslo – narejeno iz mleka krav, ki jedo zgolj travo.

Za vitkost

Kava vsebuje polifenole, ki delujejo kot probiotiki za bakterije Bacteroidetes – bakterije, ki so, kot ste zgoraj prebrali, bolj pogoste pri vitkih ljudeh. Torej pitje kave lahko pomaga izboljšati razmerje med zgoraj opisanima bakterijama.

Popolna za keto dieto in LCHF

Napitek vsebuje skoraj 500 kalorij in je postal pravi hit med tistimi, ki sledijo dieti, v kateri se izogibajo ogljikovim hidratom in uživajo več beljakovin in maščob, saj jih kremasta kava napolni z energijo.

Od kod zdaj kava z maslom?

Dave Asprey je med potovanjem po Tibetu spil čaj z maslom in ugotovil, da ga je resnično napolnil z energijo, počutil se je bolje kot po navadi. pozneje je ustanovil podjetje Bulletproof in tako je nastala ta posebna kava. Pravi, da ni čutil potrebe niti po hrani niti po prigrizkih.

Hitra energija

Kava z maslom naj bi zelo hitro vplivala na metabolizem, ki bo takoj spravil v akcijo naše mišice in možgane. To je popolna izraba maščobe za energijo, pravijo uporabniki kave z maslom. Če jo pijemo zjutraj, povečamo koncentracijo in zbranost.

Za možgane

Pitje kave ima na vaše možgane tako kratkoročni kot dolgoročni učinek. Kratkoročni je lahko zaradi spremenjenega serotonina in dopamina, medtem ko je dolgoročni zaradi njenih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti.

Kaj potrebujete za kavo z maslom?

  • 1,5 dl do 2 dl kave (turško, precedite jo skozi gazo)
  • 1 čajno žličko nesoljenega bio masla ali ghee
  • 1 čajno žličko bio kokosovega masla
  • začimbe po okusu, cimet, kardamom, janež, pravi kakav, vanilja ... Če dodate začimbe, sladila ne pogrešate.

Sestavine v mešalniku mešamo vsaj 30 sekund, da dobimo kremast napitek.

Foto: Shutterstock