Odgovori na 5 neobičajnih vprašanj o sončenju

Odgovori na 5 neobičajnih vprašanj o sončenju (foto: profimedia) profimedia
7. 7. 2018

Ste mislili, da o sončenju veste že vse? Potem preverite še ta vprašanja, ki bodo zamajala nekatera prepričanja o opeklinah in izpostavljanju sončnim žarkom.

Ste se kdaj vprašali kaj od naslednjega? Sedaj imate tu odgovor, ki morda ne bo tak, kot ste pričakovali.

Vprašanje: Me lahko opeče v ustnice?

Ste imeli kdaj občutek, da vas pečejo ustnice? Sončni žarki lahko naredijo škodo tudi tam. Še posebej na udaru je spodnja ustnica, saj “štrli” z obraza in je tako še bolj izpostavljena, podobno kot nos in ušesa. Posledice so lahko precej hude, poleg otekline imate namreč možnosti tudi za razvoj kožnega raka. Priporočljiva je uporaba vlažilnih balzamov za ustnice z zaščitnim faktorjem.

Vprašanje: Me temnejši ten kože zaščiti pred nadaljnimi opeklinami?

Ko z zime prestopimo v pomlad in poletje, velikokrat vlada prepričanje, da potrebujemo zaščitni ten oziroma obarvano kožo, da bi zmanjšali možnosti za nadaljne opekline. Temu nikar ne verjemite. Obarvana koža je škoda, ki je nastala zaradi izpostavljenosti soncu, na rjav ten pa lahko dobite nove opekline, kar se dogaja kar pogosto. Ne glede na to, kako rjavi ste prišli z morja, še vedno uporabljajte sončno kremo.

Vprašanje: Je dovolj, če sončno kremo razpršim po koži?

Krema v razpršilu je priročna, vendar je ne pozabite vtreti v kožo. Če ostane zgolj na površini in je ne razmažete, jo boste po vsej verjetnosti s potom in vodo odstranili s telesa, preden bi lahko pričela delovati. Prav tako lahko domov pridete opečeni na nekaterih predelih, kjer se razpršilo ni dobro prijelo na kožo. Ne glede na to, kakšno kremo uporabljate, jo za dobro zaščito vtrite.

Vprašanje: Me po peti uri popoldne lahko še vedno opeče sonce?

Drži, da je sonce med 10.00 in 16.00 najmočnejše, vendar to ne pomeni, da se lahko po četrti uri sprehajate brez zaščitne kreme ali tankih daljših oblačil. Kadar lahko vidite sonce (torej tudi po četrti), obstaja možnost za sončne opekline. Te so sicer odvisne tudi od občutljivosti vaše kože, vendar vseeno poskrbite za zaščito in ne pretiravajte z izpostavljenostjo soncu.

Vprašanje: Lahko dobim opekline na oblačen dan?

Marsikdo se je že opekel, ko je na temen poletni dan pozabil na sončno kremo ali zunaj ostal tudi v urah, ko je sonce močnejše in se običajno umaknemo v senco. UV žarki na žalost prehajajo skozi odejo oblakov, zato imate takrat lahko hujše opekline kot na sončen dan, ko pazite na zaščito. Čeprav je ozračje hladnejše in imate občutek, da je sončna krema odveč, poskrbite za zaščito in preprečite nevšečnosti.