Odpoklic ene od priljubljenih klobas: bakterija lahko povzroči sepso

Odpoklic ene od priljubljenih klobas: bakterija lahko povzroči sepso (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2022

S trgovinskih polic so odpoklicali klobaso, ki ste jo skoraj zagotovo že kupili tudi vi. Če jo imate doma, se je znebite in je ne jejte!

Tokrat gre za odpoklic izdelka, ki ga skoraj zagotovo tudi vi tu in tam položite v svoj voziček. Izvajalec dejavnosti Zlata dolina d. o. o opozarja: "Potrošnikom svetujemo, da proizvoda ne zaužijejo, temveč ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa."

Za kateri izdelek natanko gre?

Podjetje Zlata dolina je iz prodaje odpoklicalo izdelek domača klobasa z lotom 110, in sicer zaradi pozitivnega rezultata mikrobiološke analize glede prisotnosti patogena listeria monocytogenes, so sporočili iz družbe.

Pri osebah, ki so odpoklicano klobaso zaužile, se lahko pojavijo naslednji simptomi: 

  • slabo počutje,
  • bolečine v mišicah,
  • glavobol,
  • zvišana telesna temperatura,
  • simptomi prizadetosti prebavnega trakta: driska, slabost in bruhanje.

Zdravi odrasli običajno bolezen prebolijo v nekaj dneh, s kliničnimi znaki pa sicer zbolimo redko. Kot ste opazili, so simptomi lahko podobni kot pri gripi. V vsakem primeru svetujemo, da se posvetujete s svojim zdravnikom. 

Sliši se povsem nedolžno, a bakterija lahko povzroči tudi hujše zaplete. Inkubacijska doba je precej dolga, kar 70 dni, zato simptomov niti ne bi povezali z določenim živilom. Za obolenje so dovzetnejši vsi, ki so zaradi predhodnih bolezenskih stanj ali svoje starosti dovzetnejši za bolezni. Lahko pride do lokalne okužbe ali bakteriemije in sepse ("zastrupitev krvi"), listerioze novorojencev, meningoencefalitisa (vnetje možganov in možganskih ovojnic), ki je lahko vzrok za mrtvorojenost ter do akutnega vnetja črevesja.