Opazujte svoja lepotna znamenja in odkrijte nepravilnosti

Opazujte svoja lepotna znamenja in odkrijte nepravilnosti (foto: Revija Lisa, profimedia) Revija Lisa, profimedia
8. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Melanom se v približno 30 odstotkih primerov razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži.

Pregled z metodo ABCDE le v nekaj minutah

Metoda pregledovanja ABCDE je preprost in učinkovit vodnik za samopregledovanje naše kože. V petih korakih lahko sami s svojim očesom ali s pomočjo bližnjih preverimo, ali je kje na naši koži nastala sumljiva rašča ali pa se katero od kožnih znamenj spreminja. Popoln pregled kože vam bo vzel le nekaj minut, lahko pa vam reši življenje. 

Naredite ga s pomočjo ogledala ali pa naj vam pri tem pomaga partner. Če opazimo, da se znamenje spreminja (je asimetrično, ima nepravilne meje, spreminja barvo, velikost in obliko) in/ali da srbi, krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.

Preberite še: 10 načinov, da sami testirate svoje zdravje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri