Oreški: zdravi, slastni in dekorativni

5. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Na leto pohrustamo skoraj tri kilograme oreškov. In prav je tako.

Male, trdne stvarce so zelo koristne v naši prehrani. No, ja, študentje to vedo že kar nekaj časa, zato se mešanica oreškov in rozin ne imenuje kar tako 'študentska hrana'.

V njej je namreč veliko mineralov: magnezija, kalcija in železa, kar bodo znali dobro ceniti tudi športniki in intelektualci. Vitamin B nam pomaga premagovati stres, vitamin E pa upočasnjuje staranje. Beljakovine poleg tega zavirajo željo po čokoladi, dobre maščobne kisline pa znižujejo holesterol. Če to ni zdravo!?

Oreški so tudi zelo uporabni za okraševanje. Pri tem se odlikujejo predvsem orehi. Lahko jih popršite z zlatim pršilom, polovičke lupin pa z voskom in stenjem spremenite v svečke. Tudi ljubko: vanje zataknite majhne listke s citati in kiticami pesmi ter jih zlepite. Sijajna ideja za adventni koledar!

Ste vedeli?

Orehi

... so zaradi folne kisline in esencialnih maščobnih kislin zelo koristni za ženske. Pozitivno vplivajo na krvne vrednosti in na obnavljanje celic.

Lešniki

... so pomlajevalno sredstvo, saj vsebujejo veliko E-vitamina, ki ščiti celice, in čreslovine, ki spodbujajo kožne funkcije.

Makadamijski orehi

... so prijatelji srca. Njihove nenasičene maščobne kisline so dobre za srce in ožilje. Štiri tedne jejte po 10 orehov na dan – vaš holesterol se bo znižal za 12 odstotkov.

Pistacije

... upočasnjujejo staranje. V eni porciji je namreč več polifenolnih antioksidantov, ki ščitijo celice, kot v skodelici zelenega čaja.

Arašidi

... so pravi energijski palčki. Vsebujejo več beljakovin kot kokošje jajce in več fitosterinov, ki zavirajo rakava obolenja, kot oljčno olje.

Indijski oreški

... so pravi prinašalci sreče – iz njihovega triptofana se v naših možganih razvija hormon sreče serotonin.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek