Osebna zgodba: Imela sem srčni infarkt, reševalci me niso jemali resno, nato pa so me v čakalnici pustili čakati 14 ur!

Osebna zgodba: Imela sem srčni infarkt, reševalci me niso jemali resno, nato pa so me v čakalnici pustili čakati 14 ur! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2022

Carol je nenavaden občutek v prsih opazila tik preden je zapustila službo. Kot zdravnica je to pripisala prebavnim motnjam. 

Na poti domov je poklicala še svojo prijateljico, ki je tudi zdravnica in ji omenila dogodek. A tudi skupaj nista mogli najti razloga za ta nenavaden občutek. Zato si je rekla, če bo kaj hujšega, se bom ustavila v bližnji ambulanti. 

Vendar ni prišla tako daleč. Nenadoma se ni mogla več osredotočiti na pogovor s prijateljico, občutila je vrtoglavico in bolečino v prsih. Takoj je ustavila in poklicala rešilca. 

Vitka in zdrava 53-letnica se nikakor ni ujemala s stereotipno podobo ljudi s srčnimi težavami. Toda to napačno dojemanje, kot pravi velika nova študija, je razlog, zakaj so bolezni srca pri ženskah še vedno tako pogosto spregledane. Posledično je na tisoče ženskam zavrnjeno ustrezno zdravljenje.

Po poročanju organizacije British Heart Foundation, je pri ženskah 50 % več verjetnosti, da bodo prejele napačno diagnozo kot pri moških. In 70 % večja verjetnost, da bodo zaradi srčnega napada umrle v času enega meseca. Bolečine, povezane s srčnim napadom, se največkrat pripišejo prebavnim motnjam, zgagi in tesnobi.

14 ur v čakalnici!

Profimedia

Ko je prispelo reševalno vozilo, so reševalci Carol prosili, naj gre z njimi do mesta, kjer so parkirali. Ko pa je reševalcu dejala, da gre verjetno za srčni napad, je ta odgovoril z, »Ah, vi zdravniki, vedno pomislite na najslabše.« 

Tudi v bolnišnici so njene simptome pripisali tesnobi in zato niso storili ničesar. Kljub temu, da so krvne preiskave pokazale, da ima povišano raven troponina, beljakovine, ki uhaja v kri, ko pride do poškodbe srčne mišice, je v čakalnici nujne pomoči preživela 14 ur. 

Kasneje je EKG razkril: Carol je doživela STEMI – najresnejšo vrsto srčnega napada. 

Smernice pravijo, da je treba krvni strdek zdraviti v roku dveh ur, da se zmanjša poškodba srca. Carol je čakala 20 ur! 

Zamuda jo je drago stala. Pa ne le zdravja, vse to je močno obremenilo njen zakon, zaradi česar je prišlo do ločitve, in službo. Delovnik je morala po več tednih okrevanja močno skrajšati, zaradi česar je zamujala s plačili šolnin za sinova. 

Preverite tudi: Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom

Pozabite na mit, da je srčni infarkt bolezen moških

Profimedia

Pri srčnem infarktu je pomembna vsaka minuta! Dlje traja do zdravljenja, večje poškodbe srca utrpi bolnik. To pa tudi močno poveča tveganje, da se bo infarkt ponovil. 

Kljub temu še vedno kroži mit, da je srčni infarkt bolezen moških. In ta je smrtonosen. Samo v Združenem kraljestvu zaradi bolezni srca umre dvakrat več žensk kot zaradi raka na dojki. Mnoge med njimi so mlajše od 65 let. 

Kar je najhuje, tudi ko ženske opišejo srčni infarkt kot iz učbenika, je verjetneje, da bodo prejele diagnozo, da gre za čustvene težave, je za The Telegraph povedala Dr Sonya Babu-Narayan, kardiologinja in pomočnica direktorja British Heart Foundation, ki je slišala že nešteto podobnih zgodbam, kot je Carolina.

Najpogostejši simptomi srčnega infarkta pri ženskah in moških so enaki. Razlikujejo pa se dejavniki tveganja.

Obstajajo dejavniki, ki so skupni obema spoloma, vendar drugače vplivajo na ženske. Primer: ženske s sladkorno boleznijo so bolj izpostavljene tveganju za bolezni srca kot moški s sladkorno boleznijo. Podobno velja za kajenje. 

Potem so tu še dejavniki, ki so pogostejši pri ženskah, kot so avtoimunske ali vnetne bolezni. 
Nazadnje, obstajajo dejavniki tveganja, ki so značilni za ženske.

Ti so povezani z menstruacijo, menopavzo ali preeklamspijo, hipertenzijo in sladkorno boleznijo med nosečnostjo. 

Druga težava, ki vpliva na vse to – izključitev žensk iz študij.

Kot je povedala dr. Babu-Narayan, diagnostične tehnike in tehnike zdravljenja, ki se jih uporablja danes, temeljijo na raziskavah, ki so bile izvedene predvsem na moških. Tako imamo pristop 'ena velikost ustreza vsem', kar pa pri ženskah ne deluje vedno. 

Za konec:

Nihče ne pozna vašega telesa tako kot ga vi. In če ste prepričani, da nekaj ni v redu, se ne pustite zavesti. Bolje je, da se motite, kot da utrpite posledice, kot sem jih jaz, pravi Carol.