Petarde niso igrača, posledice so lahko hude

Petarde (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Čeprav je uporaba petard v Sloveniji prepovedana, še vedno beležimo primere poškodb zaradi neustrezne uporabe tovrstnih pirotehničnih sredstev. Številne posameznike poškodbe zaznamujejo za vse življenje, poškodovanega dela telesa pa kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne moremo povrniti v prvotno stanje.

Da bi preprečili poškodbe zaradi pirotehničnih sredstev in vsem omogočili varne praznike, so strokovnjaki UKC Ljubljana skupaj s predstavnikom Generalne policijske uprave na današnji novinarski konferenci opozorili na nevarne poškodbe, ki so posledica neustrezne uporabe različnih pirotehničnih sredstev.

S svojo osebno zgodbo je zlasti mlade nagovorila tudi Sara Savnik, sicer miss universe leta 2013, ki je zaradi poka petarde pred leti utrpela okvaro sluha. Kot je dejala ob zaključku novinarske konference, si bo 14. november 2005, ko je zaradi poka petarde pristala v UKC Maribor, zapomnila za vedno. Danes nosi dva slušna aparata in si želi, da bi lahko tudi skozi svojo izkušnjo javnost še bolj ozavestila o tem, kako nevarne so lahko petarde.

"Polagam vam na srce, poskrbite, da bodo letošnji prazniki minili brez poškodb, ne uporabljajte pirotehničnih sredstev na prostem, kjer je prisotnih več ljudi, ali še bolje, denar, namenjen za pirotehniko, raje uporabite kako drugače in ne ogrožajte sebe in drugih," je dejala Sara Savnik.

Asist. mag. Simon Herman, dr. med., iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana je opozoril, da sta pri uporabi pirotehnike potrebni zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji.

"Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi ne more vrniti v enako stanje kot pred poškodbo," je uvodoma opozoril sogovornik. Lani so v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli deset poškodovancev, največ v silvestrski noči. Dva poškodovanca sta imela težke poškodbe, trije srednje težke, pet pa je bilo lažjih poškodb; vsi poškodovanci pa so bili poškodovani, ker so sami uporabljali pirotehnična sredstva.

Število poškodb upada

"Veseli nas, da zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato vas za pomoč prosimo tudi letos," je medije pozval asist. mag. Simon Herman.

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, ki nimajo večjih funkcionalnih posledic, žal pa pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami.

Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, te poškodbe pa spremljajo tudi obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti.

"Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se vse življenje nato spopadajo s psihofizičnimi posledicami in so v breme družbi, ki ni sposobna pravočasno prepoznati problema in mladih ljudi preusmeriti iz nakupovalnih središč in ulic v šport, umetnost, znanost, naravo," je o poškodbah povedal prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana.