Potek in načini zdravljenja raka dojk

Potek in načini zdravljenja raka dojk (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2013

Rak dojk je bolezen, ki kljub novim načinom zdravljenja, še vedno narašča. Vsako leto na novo zboli več kot 1100 Slovenk.

Na srečo je bolezen vedno bolj ozdravljiva, a le, če je odkrita dovolj zgodaj. Dojke si je treba zato redno pregledovati vse življenje, vsak mesec, od poznih najstniških let naprej.

Kako si pravilno pregledate dojke, lahko preberete tukaj.

Zdravljenje raka dojk

Postavitvi diagnoze, ki temelji na klinični, slikovni in morfološki opredelitvi bolezni, sledi izbira zdravljenja.

Ta je odvisna od številnih informacij, med najpomembnejšimi pa so tiste o lastnostih tumorja (velikost, malignostna stopnja, vdiranje v limfne ali krvne žile...) in prizadetosti področnih bezgavk, je za Novice Europa Donna povedal prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med, specialist kirurg in strokovni direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Kateri so načini zdravljenja

Zdravljenje je običajno kombinirano:

  • kirurško,
  • sistemsko in
  • z obsevanjem, razlaga prof. dr. Žgajnar.

Če je bolezen omejena na dojko in področne bezgavke (najpogosteje pazdušne), je prvo zdravljenje v večini primerov kirurško.

Pri operaciji tumorja v dojki velja princip, da mora biti odstranjen v celoti, do zdravega tkiva. Ali bo pri tem potrebna odstranitev dela ali cele dojke, je odvisno od velikosti in razmerja med tumorjem in dojko. Slednje se lahko predhodno tudi popravi, in sicer s kemoterapijo ali hormonskimi zdravili, ter kasneje vzpostavi novo razmerje, ki omogoči odstranitev samo dela dojke.

Pri odstranjevanju bezgavk pa je bilo v zadnjih dvajsetih letih uveljavljenih veliko sprememb. Nekoč so bolnicam odstranjevali vse bezgavke, četudi v njih še ni bilo bolezni, danes poskušajo operirati čim manj.

K temu je veliko pripomogla uvedba biopsije bezgavke – poseg, s katerim se odstrani le prvo, varovalno bezgavko, v katero teče limfa s področja tumorja. Že pred operacijo se v tumor vbrizga izotop in barvilo, ki po limfnih žilah potujeta v prvo bezgavko in se tam kopičita. Med operacijo se z uporabo ročnega detektorja radioaktivnosti poišče radioaktivno bezgavko, se jo odstrani in že med operacijo pošlje na pregled citologu.

Sistemsko zdravljenje

Sistemsko zdravljenje raka dojk razdelimo v tri skupine:

  • Kemoterapija – zdravila, ki jih bolnica najpogosteje prejema v obliki infuzije v rednih časovnih razmikih, uničujejo vse rakaste celice v telesu. Ker hkrati učinkujejo tudi na zdrave, predvsem hitro rastoče celice, povzroči predhodne težave, kot so slabost, bruhanje in izguba las.
  • Hormonska terapija – ta je učinkovita samo pri hormonsko odvisnih rakih, zato je v tumorju treba dokazati prisotnost hormonskih receptorjev. Namen hormonskega zdravljenja je zmanjšati raven ženskih spolnih hormonov ali preprečiti njihovo vezavo na receptorje rakavih celic.
  • Biološko ali tarčno zdravljenje – tarčna zdravila so usmerjena v določeno tarčo, ki so jo prepoznali z molekularno biologijo. Med njimi je za zdravljenje raka dojk s prekomerno izraženim receptorjem HER2 najučinkovitejše zdravilo trastuzumab. Zdravilo se lahko kombinira s kemoterapijo in hormonskim zdravljenjem.
Zdravljenje z obsevanjem

Danes razvoj tehnologije omogoča vse bolj natančen in enakomeren odmerek obsevanja. Praviloma se obseva bolnice, pri katerih je bila dojka ohranjena, saj bi opustitev obsevanja pomenila preveliko verjetnost, da se bo bolezen ponovila.

Pogosto se obsevajo tudi zasevki, kadar se je bolezen že razširila. Namen obsevanja je zmanjšanje težav, ki jih zasevki povzročajo.

Čas zdravljenja

Ta je zelo odvisen od izbora najprimernejšega načina zdravljenja. Traja lahko nekaj mesecev, lahko pa tudi do deset let, če je izbrano tudi hormonsko zdravljenje.

Čeprav se petletno preživetje bolnic z rakom dojk v Sloveniji že približuje 90 odstotkom, žal vsak rak ni ozdravljiv, še posebno, če je odkrit prepozno, je povedal prof. dr. Žgajnar.

V tem primeru se uporablja nabor ukrepov, ki niso več usmerjeni v zdravljenje bolezni, temveč lajšanje težav, ki jih bolezen povzroča. Pomembno pa je poskrbeti tudi za vse vidike socialnih in duhovnih potreb bolnika. Strokovna paliativna oskrba lahko bolniku v zadnjem obdobju življenja pomembno izboljša kakovost življenja.

Vir:

  • Zdravljenje raka dojk, avtorica: Danica Zorko; Novice Europa Donna, revija za zdrave in bolne - letnik 13, 4. 9. 2013, št. 51