Potenje med športno aktivnostjo je običajno, kaj pa uhajanje urina?

19. 5. 2016 Promocijsko sporočilo

Kadar med športnimi aktivnostmi prihaja do uhajanja urina, govorimo o 'športni inkontinenci'. Ta je pogostejša pri ženskah, kjer gre vzroke za uhajanje urina iskati v vzdržljivostnih in visoko intenzivnih športnih aktivnostih.

Še vedno pa to ne pomeni, da se moški z njo ne srečujejo, se, le manj. Raziskava, narejena leta 2011, kaže, da je razširjenost stresne urinske inkontinence pri ženskah je kar 51,1 %, pri moških pa le 13,9 %.

Zakaj pride do uhajanja urina med športno aktivnostjo?

Uhajanje urina med profesionalnimi športniki se zgodi, ko zaradi napora, skokov in tresljajev pri (intenzivni) vadbi pride do povečanega pritiska v trebušni votlini in posledično v mehurju. Pritisk v mehurju je večji kot pritisk, ki zapira sečnico, zaradi česar pride do uhajanja urina, kljub temu da imamo (lahko) močno razvite mišice medeničnega dna.

V čem je težava?

Stresna urinska inkontinenca je običajno zelo neprijetna za tiste, ki se z njo soočajo, saj pusti negativne sledi na njihovem intimnem, socialnem in vsakdanjem življenju. Ženske se počutijo osramočene in jim je zaradi tega nerodno nadaljevati s športno aktivnostjo, kažejo znake depresije, osamljenosti, pomanjkanja samozavesti itd. Uhajanje urina med vadbo je skupno velikemu številu ljudi, zato je čas, da se nekaj ukrene! Za začetek bo dovolj, da se o tej težavi spregovori ...

Pomembno je spregovoriti!

Od začetnih simptomov do izpovedi zdravniku o težavah z uhajanjem urina običajno mine devet let. Prav ste prebrali, devet let! In nikar ne bodite med tistimi 90 % športnic (2007), ki o svoji urinski težavi nikdar ne spregovorijo oziroma ne znajo preventivno ukrepati. Naj vam občutek sramu in nevednost o urinski inkontinenci ne preprečita (nadaljnjega) uživanja v športni aktivnosti. Pomembno je, da se s težavo soočite in si jo priznate, z vadbo nadaljujete in ne končate na tekočem traku med štirimi stenami v varnem zavetju vašega doma. Izvajajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna, pred vadbo uporabite stranišče, med športno aktivnostjo pa nosite inkontinenčne pripomočke, če je to potrebno.

ABENA v ta namen ponuja tanke in diskretne predloge pri težavah z uhajanjem urina Abri-Light Mini in Abri Light Mini Plus za ženske, Abri-Man Formula1 za moške in mobilne hlačke Abri Flex Zero (medium ali large velikosti).

Za strokovni nasvet ali naročilo pripomočkov za lajšanje inkontinence Abena obiščite najbližjo lekarno, specializirano trgovino ali trgovino Helpy v IOC Trzin. Lahko pa na spletni strani http://www.abena-helpi.si/sl/narocilo-vzorcev/ naročite želen vzorec, ki vam ga brezplačno pošljejo na dom.