Povzročitelji bolečin v hrbtu

Povzročitelji bolečin  v hrbtu (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Bolečine v hrbtu zaradi preveč čokolade ali vzgibov: ne šalimo se. Preberite, kaj vse lahko povzroča bolečine hrbta.

Naš hrbet res nima lahkega dela. Samo pomislite na vse fizikalne sile, ki nanj vplivajo iz dneva v dan. Dva primera: med sedenjem pred računalnikom na medvretenčne ploščice pritiska 150 kilogramov, med kašljanjem pa tudi krepkih 110 kilogramov. Nič čudnega, da njegovih 24 prostih vretenc in 23 medvretenčnih ploščic z leti postane pravo gradbišče.

Tipične diagnoze

Zdrs medvretenčne ploščice

Medvretenčne ploščice se obrabijo, spreminjajo svoj položaj in pritiskajo na
hrbtni mozeg in živce. To privede do bolečin hrbta, vratu in ramen.

Heksenšus

Sunkovit gib in – cak! – po hrbtu šine močna bolečina. To večinoma kaže na funkcionalne težave s hrbtom, zdrs medvretenčnih ploščic ali pa na razdražen išias živec.

Zdrs vretenc

Dve vretenci se premikata druga ob drugi, večinoma zgornja zdrsne v smeri želodca. Večinoma se to zgodi z ledvenim delom hrbtenice. Glavni razlog: obraba.

Zoženje hrbteničnega kanala

To je posledica artroze. Tipično: prizadeti lahko brez bolečin prehodijo le še kratke razdalje.

Nasvet strokovnjaka

  • Telefona med pogovorom nikar ne ukleščite med uho in ramena.
  • Pred televizorjem in računalnikom sedite vzravnano.
  • Med sedenjem ne prekrižajte nog.
  • Med sesanjem uporabljajte podaljševalni del, izogibajte se dolgim potegom.
  • Računalniški zaslon naj bo za širino dlani nad tipkovnico.
  • Med športom in treningom na telovadnih napravah nikoli ne uporabljajte naprave za pritiskanje uteži s koleni naprej. 
  • Ne spite na trebuhu.
  • Med kolesarjenjem sedite pokončno.
  • Delate sede? Poskrbite za ‘premičen’ ergonomski stol brez naslonjala.

Nekaj povzročiteljev bolečin hrbta

Nezdrava in neprimerna obutev

Včasih nas tišči ali pa je preširoka. V neki nemški raziskavi so odkrili, da 60 % žensk nosi prevelike in preširoke čevlje, 22 % pa premajhne in preozke.

Z napačno obutvijo prisilimo stopala v napačno držo, ki jo mora nato izravnati hrbtenica. Posledica: bolečine hrbta. Obremenjujejo ga tudi previsoke pete, ki vodijo do neprimerne drže medenice.
Hrbtu bo všeč: pete, ki niso višje od 2 centimetrov, in anatomsko oblikovan vložek. 

Nedrček, ki se ne prilega

Na dolgi rok pretesni, preozki ali pa preohlapni nedrčki obremenijo trapezno mišico in ramena, pritiskajo pa lahko tudi na živec. Tako pride do napetosti, bolečin v tilniku in hrbtu, napačne drže vratnih vretenc in obrabe sklepov.

Hrbtu bo všeč: nedrček s širokimi, oblazinjenimi naramnicami in širšim hrbtnim delom za optimalno porazdelitev teže. Idealno: naramnice potekajo po sredini ramenskih lopatic, med naramnico in ramo lahko potisnemo prst.

Presladka prehrana

Hrbtenici ogljikovi hidrati ravno ne ‘teknejo’: čokolada, sladoled, kola, beli kruh ali pa testenine lahko privedejo do prevelike zakisanosti hrbtnih mišic, ki se boleče zakrčijo. In pride tudi do zaprtja. To povzroči napetost v želodčno-črevesnem traktu, ki potem boleče pritiska na hrbtenico.
Hrbtu bo všeč: zelenjava, temni listi solat, zelišča, sadje, mlečni izdelki, raki, tunina in perutnina.

Brazgotine po operacijah

Brazgotine v spodnjem delu trebuha, na primer po operaciji slepiča, lahko privedejo do zlepljenja. Ker je črevesje kot neke vrste obešalni sistem povezano s spodnjim delom hrbtenice, lahko nastane boleče vlečenje hrbta – še posebej v ledvenem predelu.
Hrbtu bo všeč: osteopat bo z načrtnimi nežnimi ročnimi potegi zrahljal vezivno in mišično tkivo. Zlepljenja se tako sprostijo in črevesje se lahko znova premika neovirano, bolečine pa popustijo.

Avtosedež

Več kot 70 odstotkov ljudi sedi zakrčeno za volanom, ker njihov sedež ni nastavljen ergonomsko. Še posebej trpijo rame, tilnik, pas in oporne mišice ledvenega dela hrbtenice.
Hrbtu bo všeč: kot med sedalno površino in naslonjalom mora biti 110 stopinj, volan morate doseči z lahno pokrčeno roko, ramena pa morajo imeti tudi med sukanjem volana stik z naslonjalom. Nagib sedeža nastavite tako, da boste imeli sproščen zgornji del stegen. Pri optimalni nastavitvi se prednji rob sedalne površine zaključi dve do tri širine pred kolensko jamico.

Preveč vzgibov

Velikokrat boste slišali, da močan hrbet potrebuje močne trebušne mišice. Vendar ljudje radi pretiravamo s temi vajami in naredimo preveč vzgibov, potem pa nas boli hrbet. Kako to? Dnevni in preobsežen trening preobremeni trebušno mišičevje, zavrte optimalno rast mišic in tako obremeni hrbet.

Hrbtu bo všeč: učinkovit trening traja deset minut dva- do trikrat tedensko. Idealnih je pet vzgibov s tal, z največ 25 ponovitvami.

Foto: Profimedia