Poznate kruh naših prednikov?

13. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zakaj ima kruh z drožmi tako velik pomen v naši kuhinji in zakaj je ta peka spet tako zelo popularna, so spoznale mame blogerke na delavanici D(r)oživetje s PolaBekeraj. Za vas pa so pripravili tudi recept za " Kruh za vse, ki nimajo časa".

Kruh, ki ne vsebuje kvasa ali bolje rečeno, kruh, ki ne vsebuje industrijskega kvasa, vsebuje pa divji kvas ali droži kot jim rečemo. Droži so preprosta mešanica ali kot pravi Polona Klančnik:

“Droži so ljubezen med moko in vodo. Da bi iz njiju nastal diviji kvas, k sebi iz zraka povabita še kvasovke in mlečnokislinske bakterije. Sledi nekaj dnevna fermentacija in nato dobimo divji kvas. To je hitra in preprosta razlaga."


V svetu je skorj ni pekarne, ki ne bi nudila kruha z drožmi. Tudi pri nas je postala ta peka že dobro znana in se je loteva vsaki dan več ljudi. Imamo tudi nekaj butičnih pekarn, ki ponujajo ta kruh, ena najbolj znanih je OSEM v centru Ljubljane.  


Polona Klančnik, ki pod blagovno znamko D(r)oživetje s PolaBekeraj vodi šolo o peki kruha z drožmi, je navdušena nad obiskom na njenih delavnicah. Na delavnici ima skoraj vedno osebo, ki že vse življenje peče kruh in se je odločila, da bo sedaj pekla samo še kruh z drožmi, na drugi strani pa je na delavnici skoraj vedno nekdo, ki kruha niti ne uživa niti ga ni še nikoli pekel, a so ga droži tako pritegnile, da se je odločil, da to peko absolutno uvede v svoj življenjski stil. "V Sloveniji se peka kruha z drožmi zelo širi, pa vendar je še premalo poznana" pove Polona. 


Zakaj ima kruh z drožmi tako velik pomen v naši kuhinji in zakaj je ta peka spet tako zelo popularna, so spoznale mame blogerke na delavanici D(r)oživetje s PolaBekeraj. Pričarala jim je poseben dan, v upanju, da bodo prenesle znanje peke kruha z drožmi naprej. "Izjemno sem vesela, da smo lahko izpeljali delavnico peke kruha z drožmi za mame blogerke. Majhne sanje so z navdušenjem podprli in bili del D(r)oživetja Zelene doline, Žito z izdelki Natura, Lušt, Teresamisu humus, ki ga je pred kratkim trgu ponudila izjemna kuharica in učiteljica Tereza Poljanič, Vinska klet Metlika  ter kozmetika Missha” nam navdušeno razloži Polona in doda, da se sponzorje za projekt D(r)oživetje s Polabekeraj skrbno izbira saj mora verjati v njihove izdelke in z njimi povezano kvaliteto – kar paje predpogoj, da se lahko le ti spojijo s konceptom projekta. Omenjeni sponzorji, ki so podprli projekt, so podprli sanje, za kar jim je celotna ekipa D(r)oživetja s Polabekeraj zelo hvaležna.


Za vse tiste, ki ne veste, kako pripravimo kruh z drožmi, vam Polona predstavlja recept. 

RECEPT za " kruh za vse, ki nimajo časa"

Najpreprostejši in za začetnike najboljši kruh (ko obvladate tega, je samo nebo meja)

Na internetu ali v knjigah ga najdete pod naslovom 1 2 3 KRUH Z DROŽMI (1, 2, 3 Sourdough bread)

Tole si zapomnite (količine lahko podvojite, potrojite….)

  • 1 enota DROŽI
  • 2 enoti vode
  • 3 enote moke
  •  
  • 300 g moke (moko jaz navadno mešam, priporočam 50g moke iz pražit Natura, 50g pire Natura in 200g bele – Žito)
  • 200 g vode (uporabite najprej 180g vode in po potrebi dodajte, različne moke, različno “pijejo” vodo, test obo bolj tekoče, kot ste navajeni, a ne prestrašite se, s potegi in prepogibi ga boste učvrstili in spravili v “formo”)
  • 100 g zelo »kipečih« droži
  • 6-8 g soli

Priprava:
Vodo in moko zmešamo ( ne zgnetemo) in pustimo do 30 minut (avtoliza).

Opomba: sama kdaj pustim tudi dlje do 4 ure in povem vam, da so rezultati krasni.

Po avtolizi dodamo droži in sol, ter pregnetetmo. Testo postane gladko in raztegljivo.

V naslednjih dveh urah naredimo na vsake pol ure ali 40 minut serije potegov in prepogibov. ( sama kdaj to tudi izpustim). Testo pokrijemo in damo na vzhajanje. Ko se podvoji, ga vzamemo iz posode. Preoblikujemo ( testa ne gnetemo) in damo v vzhajalno košaro. Če je toplo in če imamo dovolj aktivne droži, ga bomo lahko pekli že čez nekaj ur (vendar bo fermentacija manjša in okus milejši).

Najbolje je, da ga damo čez noč v hladilnik. V hladilniku ga lahko pustimo tudi dva dni.(Pazimo da nam ne prevzhaja). Pečemo ko ga potrebujemo (sama sem ga pustila v hladilniku največ cca 60 ur).