Poznate simptome narkolepsije? Nekatere zlahka spregledate!

Poznate simptome narkolepsije? Nekatere zlahka spregledate! (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2019

Poleg očitnega simptoma, da zaspite v trenutku, obstaja še nekaj skritih, ki lahko presenetijo posameznike, ki sploh ne vedo, da se borijo z narkolepsijo.

Ko je govora o narkolepsiji, si verjetno predstavljate posameznika, ki zaspi sredi kakšnega opravila. Stanje je običajno tako predstavljeno tudi na televiziji, zato ni čudno, da je to edini simptom, ki ga povezujemo z narkolepsijo. Vendar so pogostejši nekateri drugi simptomi, ki jih zlahka zanemarite ali pripišete čemu drugemu.

Drži, da veliko ljudi, ki trpi za narkolepsijo, izkusi tudi nenaden spanec. Vendar je osrednji simptom prekomerno spanje podnevi, torej občutek, da morate vsak dan popoldne leči in odspati nekaj ur, da bi lahko normalno delovali. Občutek se pojavi iz nič, tudi če ste pred tem imeli veliko zalogo energije.

Ostali manj znani simptomi se razlikujejo glede na starost in tip narkolepsije:

Narkolepsija tipa 1 je pogostejša in jo povezujemo z nizko stopnjo hipokretina v možganih. Ta uravnava spalni cikel, torej kdaj moramo biti budni in kdaj je čas za počitek. Pacietni s tem tipom bolezni lahko izkusijo tudi nenadno šibkost in upadanje mišične mase.

Narkolepsija tipa 2 ima po drugi strani normalno raven hipokretina v možganih, pacienti pa ne izkusijo šibkosti ali upada mišične mase.

Tu so še dodatni manj prepoznavni znaki, ki kažejo na narkolepsijo:

Nenadzorovani obrazni gibi ali trzljaji telesa - Pri odraslih se narkolepsija velikokrat kaže tudi v nenadni šibkosti ali nenadzorovanih gibih kot odziv na smeh ali drugo močno čustvo. Povedano preprosto, telo izgubi moč.

Pri otrocih je malce drugače. Bolezen lahko sproži nekatere aktivne odzive namesto šibkosti, kot so privzdignjene obrvi, grimase, nenavadni gibi ust in jezika ter zibanje celotnega telesa. Vse to se zgodi enako kot pri odraslih, torej kot odziv na močno čustvo.

Možganska megla - Težave s koncentracijo, spominom in zbranostjo so lahko znaki narkolepsije, še posebej če s tem običajno niste imeli težav, sedaj pa ne mine dan, ko se ne bi pojavil vsaj en omenjen simptom.

Spalna paraliza - Spalna paraliza se zgodi, ko se del možganov prebudi iz spanja, centri, ki nadzirajo dele telesa, pa so še vedno v fazi počitka. Zato se neuspešno skušate premikati in vstati iz postelje. Obstajata le dva načina, kako se spalna paraliza konča: s spancem ali popolno budnostjo. Ljudem, ki trpijo za narkolepsijo, je stanje dobro znano.

Sanje se pojavijo takoj - V normalnem spalnem ciklu REM faza nastopi približno 90 minut potem, ko potonete v spanec in se med spanjem večkrat ponovi. V REM fazi se oči hitro premikajo in takrat tudi sanjate.

Če se pogosto zbudite kmalu zatem, ko ležete v posteljo in se zavedate svojih sanj, s spalnim ciklom verjetno ni vse vredu.

Težave s spanjem ponoči - Za narkolepsijo je značilna velika količina spanca čez dan, ponoči pa se situacija obrne - ne morete zaspati ali se ponoči večkrat prebudite.

Zelo žive nočne more - Narkolepsija zabriše mejo med spanjem in budnostjo, zato nekateri pacienti doživijo predvsem žive in zastrašujoče sanje. Nekaterim se lahko sanje pričnejo še preden popolnoma zaspijo, kar se lahko kaže na primer tudi kot občutek, da so v sobi videli tujca. Sanjali so, vendar niso še popolnoma spali.