Preganjanje stresa z vonji citrusa

2. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Nespečnost, glavoboli, prebavne težave, zvišan krvni tlak, vrtoglavica in tresavica, potne roke, slabost, bolečine v vratu, ramenih in hrbtu ter posledično oslabljen imunski sistem – telo se odzove na stres različno, vsekakor pa nas vedno pravočasno opozori tako na psihični kot fizični ravni.

A moderen mestni človek težko izloči naloge iz vsakdana, stresne signalizacije pa pogosto ne opazi toliko časa, dokler telo ali um ne podležeta. Zato stres preizkuša ne le človekovega psihičnega zdravja, ampak tudi fizičnega.

K zmanjšanju vpliva dejavnikov stresa in posledično h krepitvi imunskega sistema lahko prispeva aromaterapija. Kemična sestava posameznih eteričnih olj in njihova kombinacija aromatičnih molekul ima namreč točno določeno farmakološko delovanje. Citrusi so na primer na splošno všečni vonji, saj so nam vonji limone, pomaranče, mandarine in grenivke poznani.

Blagodejni učinki citrusnih olj

Citrusna olja vsebujejo učinkovino d-limonen, ki deluje proti stresu ter tesnobnim, depresivnim in nervoznim občutkom. Kot anksiolitik hkrati lajša občutke strahu in vznemirjenosti, protibakterijsko delovanje citrusnih olj pa uničuje klice v ozračju.

Le nekaj kapljic v izparilniku bo 'razkužilo' in poživilo prostor, osredotočilo um ter dvignilo razpoloženje, medtem ko bo nekaj kapljic v masažnem olju ali kopeli sprostilo mišice (npr. bolečine v vratu in ramenih, ki nam otrdijo v stresnih situacijah ali ob napornejših obdobjih).

Manj stresnih dejavnikov in večja sproščenost pa povečuje tudi posameznikovo učinkovitost. Japonska raziskava podjetja Takasago International Corporation, ki ima 95-letno tradicijo raziskovanja eteričnih olj in vonjev, je pokazala, da uporaba eteričnega olja limone pri delu z računalnikom zmanjšuje število tipkarskih napak za 54 %.

Recept za sproščen dan

  • 1 kapljica eteričnega olja amirisa
  • 2 kapljici eteričnega olja ylang ylanga
  • 5 kapljic eteričnega olja limone ali mandarine

Posodico izparilnika ali difuzorja, ki naj bo postavljena proč od dosega rok, napolnite z vodo, prižgite svečko oziroma difuzor. V vodo nakapajte eterična olja.

Sprostite se in uživajte v prekrasnih vonjavah, ki bodo preplavile prostor. Citrusni vonji se hitro razdišijo, vendar jim lahko podaljšamo trajanje z eteričnimi olji z nizkimi notami, kot so amiris, sandalovina, pačuli, vetiver, mira in bosvelija.

Citrusna eterična olja so izredno varna za uporabo, celo za otroke.

Pripravila, Melani Kovač, mednarodno priznana certificirana klinična aromaterapevtka