Prekomerna telesna teža lahko vpliva na nastanek raka dojk

Prekomerna telesna teža lahko vpliva na nastanek raka dojk (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2020

V rožnatem oktobru vas želimo med drugim opomniti, koliko lahko za svoje zdravje storite že sami z redno vadbo in uravnoteženo prehrano. 

Presežek telesne teže in telesne nedejavnosti lahko vpliva na nastanek raka dojk in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni. Za ženske v in po menopavzi je pomembno, da omejijo povečanje telesne mase in jo vzdržujejo v primernih okvirjih. Postmenopavzalna prekomerna telesna debelost je namreč lahko povezana s povečanim tveganjem za nastanek raka dojk.

Zato je pomembno, da v vseh življenjskih obdobjih skrbite za svojo telesno težo. Tu je nekaj priporočil: 

 • Strokovnjaki priporočajo zmerno vadbo vsaj 30 do 60 minut vsak dan.

 • Zmerna vadba je tista vadba, pri kateri se srčni utrip nekoliko dvigne, dihanje pospeši in telo oznoji ter po kateri se počutimo prijetno utrujeni.

 • Imejte v mislih, da telesna dejavnost ni samo šport, ampak tudi hoja, vrtnarjenje, gospodinjska opravila, ples ...

 • Poiščite aktivnosti, ki vas veselijo in jih boste lahko vpletli v vaš vsakdan.

 • Čim več aktivnosti izvajajte na prostem in na svežem zraku in se s tem krepite svoj imunski sistem.

Pri ohranjanju zdrave telesne teže je poleg redne rekreacije nujna tudi uravnotežena prehrana, ki bo tudi na splošno poskrbela za več energije in dobro počutje. 

Se že držite teh smernic?

 • Pomembno je, da je v hrani, ki jo zaužijemo, čim manj predelanih živil.

 • Najbolje je, da hrano pripravljamo iz svežih, ekološko pridelanih živil in da uživamo hrano s čim manj dodanimi konzervansi, aditivi in solmi.

 • Vsak dan v svojo prehrano vključite sveže sadje in zelenjavo.

 • Prilagodite energetski vnos hrane za ohranjanje primerne telesne mase.

 • Izogibajte se hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja.

 • Izogibajte se pitju alkohola.
Zgodnje odkrivanje raka dojk

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Mobilna aplikacija Breast Test

Za podporo pri rednem mesečnem samopregledovanju vam je na voljo aplikacija Breast Test.

Menstrualni koledarček vas vsak mesec spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi pokaže pravilen postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij. Test in prikaz najdete na spletni strani breast-test.com

Preventivni presejalni program DORA

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk in na katerega vsake dve leti na mamografijo povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Za zmanjševanje umrljivosti je potrebna vsaj 70 % odzivnost na program, kar lahko dosegamo z ustrezno osveščenostjo žensk. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

V združenju Europa Donna Slovenija že več kot 20 let osveščajo o raku dojk in rakih rodil ter nudijo podporo bolnicam in njihovim svojcem pri soočanju z boleznijo. Več na spletni strani www.europadonna.si

Avtor: Europa Donna Slovenija