In 10 slastnih receptov za lažji začetek.
Besedo 'dieta' si danes večina razlaga povsem napačno - ta največkrat predstavlja izjemno mučno obdobje z veliko odrekanja. Pa temu ni tako. Dieta ima mnogo širši pojem in poleg nasvetov o zdravi prehrani vključuje tudi druge koristne napotke, ki posamezniku pomagajo do čim bolj zdravega načina življenja. In sem zagotovo ne sodi stradanje.
V zadnjem času postaja vse bolj priljubljena paleo dieta. Paleo je uspešen poskus, da se znova spomnimo, da je človek tak, kakršen je danes, zaradi svoje evolucije tekom milijonov let: neprimerljivo visoko zmogljiv organizem.
Manj ogljikovih hidratov in odpoved sladkorju vplivata na trajno izgubo kilogramov, ne da bi telesu primanjkovalo mineralnih snovi, vitaminov, beljakovin in drugih elementov. Tudi napadov volčje lakote ni, ker je manj nihanj vrednosti sladkorja v krvi, če se odpovemo sladkorju, moki in iz teh sestavin narejenih končnih izdelkov.
Katera živila so priporočljiva?
- Zelenjava, kot so zelje, korenje in repa, zelena, bučke in špinača so označena kot 'pozitivna' živila.
- Jeste lahko tudi sadje, kot so češnje, jagodičje, jabolka, in oreščke.
- Meso in ribe in pa tudi jajca poskrbijo za vnos dragocenih vitaminov in mineralov.
- Odpovejte se mlečnim izdelkom in živilom z žiti.
10 receptov za lažji začetek
Rdeč smuti
Za 1 kozarec (300 ml):
Odtajanim 100 g robidam in 100 g malinam prilijte 100 ml vode in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte 1 žličko medu in 1 brizgljaj limonovega soka. Če želite, popijte po slamici.
Čas priprave: približno 5 minut.
Na osebo: približno 80 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 13 g.
Zeleni smuti - z blitvo in sadjem
Za 1 kozarec (300 ml):
Operite polovico jabolka, ga olupite, odstranite peščišče in ga zrežite na kocke. Olupite pol banane in jo zrežite na koščke. Oplaknite 3 liste blitve ali 1 pest špinače ter jo otresite do suhega. Odstranite stebla in liste narežite na trakove.
Vse pripravljene sestavine dobro ukašite s 100 ml vode, 1 žlico limonovega soka in 1 žlico medu.
Čas priprave: približno 10 minut.
Na osebo: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 25 g.
Umešano jajce s paradižniki
Sveži šampinjoni za dodatno aromo.
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g majhnih šampinjonov
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 čebulo
- 6 mladih čebul
- 10 jajc
- 70 ml mineralne vode
- 1 žlico oljčnega olja
- morsko sol, poper
Priprava:
1. Gobe očistite in jih zrežite na rezine. Paradižnike operite in jih prepolovite. Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Mlado čebulo očistite, jo operite in jo zrežite na koščke.
2. Jajca razžvrkljajte z mineralno vodo. V ponvi segrejte oljčno olje. Na njem približno 3 minute pražite gobe in kocke čebule. Dodajte paradižnike in jih pecite 1 do 2 minuti. Nato primešajte še mlado čebulo in vse skupaj pecite še 1 minuto. Začinite s soljo in poprom.
3. Prelijte z jajčno maso in počakajte, da malo zakrkne. Jajca z leseno kuhalnico večkrat malce premešajte sem ter tja, da bo omleta lepo zakrknila. Aromatično začinite s soljo in poprom.
Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 5 g.
Solata z gozdnimi sadeži in orehovimi jedrci
Za 1 osebo:
1. Odtajajte 200 g zamrznjenih gozdnih sadežev (maline, jagode, borovnice, robide in kosmulje).
2. Večje jagode prepolovite. Z vilicami pretlačite 50 g brusnic (vloženih, brez sladkorja) in jim primešajte 1 noževo konico vaniljine sredice in 1 žlico medu. 15 g orehov grobo sesekljajte in jih na hitro popražite v teflonski ponvi.
3. Oplaknite 2 vejici mete, ju otresite, potrgajte lističe in jih sesekljajte. Z orehi jih primešajte gozdnim sadežem in dodajte še brusnični pire.
Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 150 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 17 g.
Waldorfska solata
Rafinirana z oreščki in rozinami.
Za 4 osebe potrebujete:
- 50 g indijskih oreščkov
- 1 kg ohrovta
- 1 žlico oljčnega olja
- 100 ml limonovega soka
- 2 žlici jabolčnega kisa
- sol
- 2 jabolki
- 250 g belušne zelene (rezine)
- 50 g orehovih jedrc
- 1 žlico rozin
Priprava:
1. Indijske oreščke za približno 20 minut namočite v 250 ml tople vode. V tem času operite ohrovt, ga očistite, odstranite stebla in liste narežite na trakove. Približno 5 minut jih kuhajte v vreli vodi, jo po kuhanju odlijte in ohrovt odcedite. Primešajte mu oljčno olje, 2 žlici limonovega soka, 1 žlico kisa in sol. Pustite stati približno 10 minut.
2. Jabolka operite, jim odstranite peščišče in jih zrežite na tanke krhlje. Polovico jabolk zmešajte s polovico zelene, indijskimi oreščki, vključno z vodo, v kateri so se namakali, preostalim limonovim sokom, kisom in soljo. Mešanico prelijte po ohrovtu. Solato potresite z orehovimi jedrci, rozinami, preostalimi jabolki in preostalo zeleno. Pustite stati 5 minut in nato postrezite.
Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo: približno 270 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 24 g.
Juha z jagodičjem in slivami
Za 1 osebo:
1. Odtajajte po 125 g robid, borovnic in sliv. 30 g jagodičja in 100 g sliv prihranite za pozneje.
2. Preostalo sadje zavrite v 50 ml pomarančnega soka in 1 žlički medu ter ga pustite lahno vreti približno 5 minut. Nato ga pretlačite s paličnim mešalnikom in pogladite skozi cedilo.
3. Primešajte pol žličke praška agar agar in sadje še malce pokuhajte. Po želji dodajte še malce limonovega soka in medu. Dodajte še preostalo sadje. Okrasite z 1 žlico indijskih oreščkov.
Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 210 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 34 g.
Marinirane piščančje prsi
Hrustljavo sveže s solatnimi srčki in polivko iz orehovega olja.
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 žlici gorčice
- 100 ml grenivkinega soka
- 100 ml pomarančnega soka
- 2 žlici medu
- morsko sol, poper
- 500 g fileja piščančjih prsi
- 2 vejici bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 solatna srčka (natrgana na koščke)
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlici orehovega olja
- 2 žlici svetlega balzamičnega kisa
Priprava:
1. Gorčico zmešajte s sokovoma, medom, soljo in poprom. Meso oplaknite, ga obrišite in ga čez noč marinirajte v gorčični marinadi.
2. Baziliko oplaknite, jo otresite do suhega in 3 lističe drobno sesekljajte. Meso odcedite, ga obrišite in ga na oljčnem olju z vsake strani pecite približno 4 minute.
3. Solato operite in jo osušite v solatni centrifugi. Paradižnike operite in jih prepolovite. Zmešajte orehovo olje, kis, sol, poper in sesekljano baziliko ter polivko skupaj s paradižniki primešajte solati. Meso in solato potresite s preostalo baziliko.
Čas priprave: približno 30 minut + mariniranje 10 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 28 g.
Puranji zrezki s karijem
Slastna kombinacija s kislim zeljem in fino vaniljo.
Za 4 osebe potrebujete:
- 750 g puranjih prsi v kosu
- sol, poper
- 1–2 žlički mletega karija
- 1 žlico olja
- 2 rdeči neškropljeni jabolki
- 1 šopek drobnjaka
- 800 g kislega zelja
- 1 noževo konico mlete vanilje
Priprava:
1. Pečico segrejte na 300 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Meso oplaknite, ga obrišite in narežite na 4 debele rezine. Če je treba, jih malce oplaknite, da bodo rezine na koncu debele približno 2 cm.
2. Meso z obeh strani krepko začinite s soljo, poprom in karijem. Nato ga na hitro popecite na olju. Jabolki operite, ju zrežite na četrtine in odstranite peščišče. Četrtinke zrežite na krhlje. Drobnjak sesekljajte. Oboje primešajte kislemu zelju in ga začinite s soljo, poprom in vaniljo.
3. Kislo zelje porazdelite po manjših modelčkih ali pa v enega večjega. Po njem razporedite puranje zrezke in jih malce zatisnite vanj. V pečici pecite približno 30 minut.
Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Mečarica po mediteransko
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 stebli belušne zelene
- 500 g bučk
- 2 stroka česna
- 1 belo čebulo
- 4 mesnate paradižnike
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vloženih kaper
- 150 ml ribje osnove
- 4 rezine mečarice (po 150 g)
- morsko sol, poper
- 2 žlici peteršilja (sesekljanega)
- 2 žlici bazilike (sesekljane)
Priprava:
1. Operite zeleno in bučke ter jih očistite. Olupite čebulo in česen. Paradižnike poparite z vročo vodo, jih olupite in prepolovite ter odstranite semenje. Vse skupaj zrežite na drobne kocke.
2. V večji, globoki ponvi segrejte oljčno olje in na njem približno 5 minut dušite zeleno, bučke, česen in čebulo. Nato primešajte še paradižnike in kapre. Prilijte še ribjo osnovo in vse skupaj pustite lahno vreti približno 5 minut.
3. Ribje filete oplaknite in jih obrišite s papirnato brisačo. Z obeh strani jo začinite s soljo in poprom ter jih položite v zelenjavno omako. Prekrijte z malce omake in ribo v pokriti posodi na majhni temperaturi kuhajte 10 do 12 minut. Na koncu primešajte še peteršilj in baziliko ter vse skupaj še enkrat začinite s soljo in poprom.
Losos v metinem plaščku
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 rumeno papriko
- 4 paradižnike
- 6 redkvic
- 4 žlice vodne kreše
- 4 žlice olja
- 3 žlice mešanih kalčkov
- 4 žlice limonovega soka
- 2 žlici jabolčnega kisa
- morsko sol, poper
- 4 filete lososa (po približno 150 kcal)
- 2 žlici ajdove moke
- 2 žlici mete (sesekljane)
Priprava:
1. Operite papriko, jo očistite in zrežite na trakove. Paradižnik in redkvice očistite in jih operite. Paradižnike zrežite na krhlje. Redkvice nastrgajte. Krešo in kalčke oplaknite in jih otresite do suhega.
2. Papriko, redkvice, paradižnike in kalčke zmešajte z 2 žlicama olja, 2 žlicama limonovega soka in kisom. Začinite s soljo in poprom.
3. Oplaknite ribje filete in jih obrišite. Nakapajte jih s preostalim limonovim sokom in začinite s soljo in poprom. Na tanko jih potresite z ajdovo moko in meto.
4. V ponvi segrejte preostalo olje in na njem ribje filete z vsake strani pecite približno 3 minute. Postrezite na solati.
Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 250 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Več o paleo dieti pa si preberite na povezavi Paleo sistem prehranjevanja
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?