12 najboljših napotkov za zdrave oči

12 najboljših napotkov za zdrave oči (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 2. 2016

Preberite nekaj napotkov okulistov, s katerimi boste lahko dober vid brez velikih naporov ohranili tudi do pozne starosti.

Vaje za oči: Nezahtevne vaje sprostijo napetost očesnih mišic. Posebno priporočljive so po daljšem delu za računalnikom.

  • Pokrijte si eno oko, z drugim očesom pa se osredotočite na dlan druge roke. Podržite jo malce stran in nato bliže očem. Desetkrat zamenjajte.
  • Levi palec podržite 15 cm pred nosom, desnega pa 15 cm za levim. Glejte najprej enega, nato drugega. Desetkrat ponovite.
1. Hrana, bogata z vitamini, ščiti oči.

Za oster vid so pomembni betakaroteni, ki jih najdemo v rdeči in zeleni zelenjavi. Proste radikale uničita vitamina C (v svežem sadju) in E (v jedilnem olju) in cink (v polnozrnatih izdelkih). Očesne celice pa krepijo omega 3 maščobne kisline v morskih ribah.

2. UV-žarki škodijo mrežnici, zato v sončnem vremenu vedno nosite sončna očala.

Znak CE označuje optimalno UV-zaščito. Dobra očala popolnoma prekrijejo oko in prestrežejo tudi žarke, ki prihajajo od strani.

3. Kadilci so bolj izpostavljeni tveganju, da v starosti zbolijo za sivo mreno ali postopno izgubo vida.

Izogibanje nikotinu je torej zelo dobro za oči.

4. Z zaščitnimi očali se lahko izognete poškodbam oči, ki nastanejo pri rokodelskih opravilih ali pri ravnanju s pekočimi substancami.

Nadenite si jih, pa četudi boste naredili le nekaj 'na hitro'.

5. Če nosite kontaktne leče, morate zelo paziti na higieno, da se tako izognete možnim vnetjem ali drugim težavam.

Najbolje je, da se strogo držite navodil okulista/optika – predvsem glede nakupa sredstev za čiščenje leč, saj vsake ne prenesejo najbolje vseh sredstev. Pomembno je tudi, da se najmanj enkrat letno odpravite na zdravniški pregled.

6. Vsak peti pacient pri okulistu se pritožuje nad suhimi očmi.

Če tega ne zdravimo, se pojavi pordelost veznice, oko boli in je vedno bolj utrujeno. Na dolgi rok lahko pride do zabrazgotinjenja roženice. Pomagajo posebne kapljice, ki poskrbijo za zdrav solzni film.

7. Kadar dolgo delate z računalnikom, potrebujete optimalne svetlobne pogoje.

Če je pretemno, se zmanjša ostrina vida, kar nato tudi utruja oči. Najboljša je dnevna svetloba. Toda tik ob oknu je lahko tudi presvetlo. Pomagajte si z žaluzijami ali zavesami, ki pa ne smejo biti premočnih barv.

8. Pomemben je tudi vnos zadostnih količin tekočine, da lahko telo poskrbi za optimalno vlažnost sluznic – tudi tiste v očeh.

Dnevno popijte vsaj dva litra tekočine, če pa se zadržujete v prostorih s klimatskimi napravami, spijte še liter tekočine več. Za telo je najboljša voda.

9. Zelo pomembni so že najmanjši odsevi na zaslonu (na primer s svetlim pohištvom).

Ljudje namreč nezavedno zavzamemo tako držo telesa, v kateri se lahko najbolje izognemo odsevom na zaslonu. To predstavlja stres za oči in hitro povzroča napetosti. Če veliko delate pred zaslonom, ga nastavite tako, da bo v njem čim manj odsevov.

10. Veliko bolezni oči je starostno pogojenih.

Od 40. leta dalje se povečuje tveganje za zeleno mreno, zato se preventivno raje odločite za pregled.

11. Zrak v ogrevanih prostorih ima pogosto le 20- do 40-odstotno vlažnost, v naravi pa je večinoma nad 80-odstotna.

Zato je lahko sprehod po opravljenem delu prava sprostitev za vaše oči. Med tekom se spodbudi celo izločanje solz.

12. Zdrave oči potrebujejo gibanje.

Vaja za vsak dan: 12-krat poglejte skrajno desno, malce počakajte in nato poglejte še v levo. Za kratek čas zaprite oči. Nato 12-krat poglejte navzgor, malce počakajte in nato poglejte še navzdol. Ponovno zaprite

Preverite še, zakaj morate težave s suhim očesom vedno jemati resno!