5 čustev, ki so povezana z 'zastrupitvijo' telesa

9. 11. 2021
Deli
5 čustev, ki so povezana z 'zastrupitvijo' telesa (foto: Profimedia)
Profimedia

Za močan imunski sistem ni pomembno le ustrezno prehranjevanje in telesna aktivnost, ampak tudi ustrezno prebavljanje čustev.

Poglejmo, kako čustva vplivajo na posamezne organe in kako tesno so povezana z zastrupitvijo telesa.

1. Skrbi

Skrbi so čustvo, ki prizadene predvsem našo prebavo. Trpijo želodec, vranica in trebušna slinavka. Ko smo v takšnem stanju, lahko tudi najbolj kakovostna hrana v telesu postane strup. Zakaj? Ker se hrana ne bo pravilno presnovila, ali pa bo celo zavrela in obležala v prebavilih. S tem pa v naše črevo prihaja na pol prebavljena hrana, ki ustvari popolno gojišče za patogene organzme, ki nas zastrupljajo.

2. Strah

Ali tudi vi pogosto rečete, da zmrznete oziroma prebledite od strahu? To se zgodi, ko se ledvice zaradi strahu naenkrat stisnejo in nastane zastoj pri filtriranju in čiščenju krvi. Posledično je motena cirkulacija, zaradi česar imamo ledene roke in noge. To nam tudi pove, da strah najbolj prizadene ledvice in mehur. Dlje strah traja, močnejše so posledice. 

3. Jeza

Ste že kdaj slišali koga, ki bi rekel 'na srce mi greš'? Čustvo jeze onemogoča normalno delovanje jeter. Jeza proizvaja motnjo v našem energetskem sistemu na jetrih, ki ne prejemajo energije, ki jo potrebujejo, stara uporabljena energija pa se blokira in kopiči v njih. Dan za dnem jetra tako izgubljajo svojo funkcijo in naše telo se zastruplja. To seveda ne pomeni, da moramo jezo ignorirati. Namesto jeze izberite razumevanje in ukrepajte.

4. Žalost

Pljuča, naš drugi razstrupljevalni organ, najbolj prizadene žalost. Neravnovesja pljuč pa lahko napreduje v neravnovesje energije srca. Žalost vpliva tudi na debelo črevo. Strupi, ki se sicer izločajo z dihanjem ali odvajanjem blata tako zastajajo v telesu.

5. Pohlep

Pohlep prizadene srce in tanko črevo. Želja po vedno večjem bogastvu se odraža tudi z aritmijami in nepravilnostmi v delovanju srca. Pohlep uspešno ustvarja tudi vsa preostala, že navedena čustva. Kdor živi v nenehnem strahu, da bi mu lahko kaj vzeli, da bi propadel ali se obremenjuje s tem, kako bi lahko imel še več, kaj hitro doživi tudi druga negativna čustva.

Če čustva držimo v sebi, bodo slej ko prej našla način, da se izrazijo. Zato ne trpinčimo svojega telesa. Poskušajmo se pomiriti sami s sabo. In dovolimo čustvom, da so.