9 naravnih čistil za vsak prostor v vašem stanovanju, ki jih lahko pripravite sami

9 naravnih čistil za vsak prostor v vašem stanovanju, ki jih lahko pripravite sami (foto: Profimedia) Profimedia
27. 4. 2019

Tudi naš dom je lahko vir okužbe. Da bi to preprečili, je treba zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel. Za čiščenje tokrat preizkusite naslednjih 9 naravnih čistil.

»Večkrat pozabimo, da lahko tudi denimo priprava jedi v domači kuhinji predstavlja tveganje za zdravje. Zagotoviti je treba redno čiščenje in vzdrževanje kuhinje in pripadajočih prostorov, kuhinjske opreme, posode, pribora, pripomočkov, posod za odpadke …,« so zapisali na strani NIJZ.

So za čiščenje zato nujno potrebna ...

Agresivna čistila in razkužila?

Kot svetujejo pri NIJZ, za čiščenje povsem zadostujejo mila, namenska čistila ter voda. Že čiščenje z vodo in detergentom odstrani 80 do 90 % mikroorganizmov z različnih površin, tudi s tal.

Velikokrat je dovolj tudi samo toplota oziroma vroča voda ali vodna para, ki prav tako uničuje mikroorganizme hitro in učinkovito, ter ocetna kislina (jedilni kis). Poleg tega je to najcenejši in najmanj škodljiv način razkuževanja.

»Na splošno velja, da bolj kot je čistilo uspešno, bolj je agresivno in bolj škoduje okolju in zdravju ljudi. Če je čiščenje preudarno urejeno in sprotno, se potrebuje malo različnih čistil.«

Bolj kot razkuževanje s kemikalijami in čiščenje z agresivnimi čistili je torej pomembno redno in temeljito čiščenje.

Poiskali smo 9 receptov za pripravo manj agresivnih čistil za vaš dom ...

1. Za pomivanje posode:

Kastiljskemu milu (najstarejše znano evropsko milo rastlinskega izvora, ki je narejeno samo iz oljčnega olja in luga) dodajte:

  • 10 kapljic eteričnega olja sivke in
  • 10 kapljic eteričnega olja čajevca.

Recept za je za 600 ml mila.

2. Za čiščenje stekla in oken:

Zmešajte enako količino belega kisa in vode ter mešanici dodajte nekaj kapljic eteričnega olja limone ali pomaranče.

3. Za čiščenje lesenih tal:

Zmešajte enako količino belega kisa in vode z 20 kapljicami eteričnega olja mete. Mešanico vlijte v stekleničko s pršilko in poškropite po površini ter obrišite s krpo.

Za čiščenje večjih ali bolj umazanih površin: v vedro tople vode dodajte malo kastiljskega mila in nekaj kapljic eteričnega olja mete ali sivke.

4. Za čiščenje ploščic:

Pol skodelice sode bikarbone zmešajte s tekočim kastiljskim milom in mešanici dodajte še 5-10 kapljic eteričnega olja sivke, čajevca ali rožmarina.

Sodo bikarbono oz. jedilno sodo stresite v posodo in postopoma dodajajte milo. Dodajte toliko mila, da dobite ne pregosto pasto. Nato dodajte še eterična olja.

5. Za čiščenje zamaščene ali zažgane posode:

V še toplo posodo stresite nekaj sode bikarbone in vlijte malo vode. Pustite nekaj časa stati (medtem si privoščite slastno kosilo ali večerjo, ki ste jo pripravili). To bo olajšalo poznejše čiščenje posode.

Če je posoda hladna, potresite po posodi nekaj sode bikarbone in zalijte z malo vrele vode. Pustite nekaj minut.

6. Za čiščenje lijaka:

Po koritu potresite približno 30 g sode bikarbone in jo polijte s približno 120 ml kisa. Lahko dodate tudi nekaj kapljic najljubšega eteričnega olja. Nato korito obrišite z gobico in sperite s toplo vodo. Če ostanejo madeži, sperite z malo kisa.

7. Za čiščenje lepljivih površin:

Zmešajte enako količino sode bikarbone in kokosovega olja – nastati mora gosta pasta. Pasto nanesite na površino, ki se lepi in zbrišite s toplo krpo.

8. Za čiščenje prahu:

Zmešajte 10 kapljic eteričnega olja limone, 2 žlici limonovega soka, 3-5 kapljic oljčnega olja. Mešanico vlijte v steklenico s pršilko. Razpršite po zaprašeni površini in obrišite s suho bombažno krpo. Steklenico pred uporabo pretresite.

9. Za čiščenje vseh površin (univerzalno čistilo):

Zmešajte enako količino belega kisa in vode, dodajte limonino lupinico in rožmarinovo vejico. Mešanico pripravite vsaj teden dni pred uporabo. Vlijte jo v steklenico s pršilko. Odstranjuje vodne in druge madeže, odlično je za čiščenje smetnjakov …

Pomembno je tudi naslednje

  • Prenos klic prek čistilnega pribora (krpe, gobice, vedra …) preprečite z uporabo ločenega pribora za čiščenje različnih prostorov oz. površin.  
  • Čistilni pribor po vsakem čiščenju dobro operite s toplo vodo in/ali čistilnim sredstvom, splaknite in posušite.
  • Kuhinjske krpe so pogosto vir klic, zato jih je treba redno menjavati.
  • Kuhinjske krpe naj bodo iz materialov, ki jih lahko vzdržujemo s pranjem na 95°C.
  • Za uporabo večjih nečistoč v fazi predčiščenja se priporoča uporaba papirnatih brisač.

Dodaten nasvet:

Če uporabljate kupljena čistila, nikoli ne mešajte čistila na osnovi amonijaka s čistilom, ki vsebuje klorovo belilo (npr. detergent za pomivanje posode v prahu). Zaradi kemijske reakcije se ustvarijo hlapi, ki so nevarni.

Zato pred uporabo kateregakoli kupljenega čistila (še posebej, če gre za zelo agresivna čistila) vedno natančno preberite in strogo upoštevajte navodila proizvajalca.

Čistila, ki jih boste pripravili sami doma, prav tako primerno shranite – ločeno od živil in drugih čistil, izven dosega otrok in domačih živali. Pomembno je tudi, da embalažo ustrezno označite – zapišite sestavine. V primeru, da do čistila pride otrok, je pomembno, da veste, kaj je čistilo vsebovalo.

Viri: NIJZ, Good Housekeeping, Natural Living Ideas

Preverite še: