Zakaj se nekateri moški neprestano praskajo po mednožju? Morda pa le ne gre samo za slabo navado.

Zakaj se nekateri moški neprestano praskajo po mednožju? Morda pa le ne gre samo za slabo navado. (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 12. 2019

Ženske se včasih pritožujemo nad moškimi, ki se kar naprej praskajo na kočljivem mestu. In to prav povsod; ne glede na situacijo in na to, kdo je poleg njih! Morda pa le ne gre samo za slabo navado.

Srbenje v mednožju je zoprna stvar. Praskanje pa jo samo še poslabša.

Dragi moški, zdaj nimate več izgovorov. Dermatolog Joshua Zeichner, vodja kozmetičnega oddelka in kliničnih raziskav v bolnišnici Mount Sinai, razkriva prave vzroke za nelagodje in svetuje, kako ukrepati.

7 razlogov za srbečico v mednožju:

1. Glivična okužba

S praskanjem stvar močno poslabšate, saj vas mednožje najprej srbi, sledi kratka potešitev, nato pa vas začne rahlo peči.

Kako prepoznate glivice? Koža na penisu je nekoliko bolj svetleča, na koži mednožja pa so prisotni rdečkasti mozoljčki in čudna belkasta snov. Glivice so običajno prisotne na koži, problem nastane, kadar se preveč razmnožijo. To se še posebej rado zgodi na predelih, ki ne vidijo prav veliko sončne svetlobe.

Če imate glivice na stegenskem predelu, jih prepoznate po luskavi koži brez odvečne vlage.

NASVET: obiščite zdravnika, izogibajte se tudi tesnim in vlažnim oblačilom (takoj po vadbi se preoblecite). Pomaga tudi krema za kožo, ki jo dobite v lekarni.

2. Odrgnine

So pogosta težava med stegni, saj se nogi med hojo ves čas drgneta druga ob drugo. To se še poveča pri teku! Rezultat so rdečkasti izpuščaji, ki vzbujajo pekoč občutek in srbečico.

NASVET: ohranjajte kožo prožno z uporabo kakovostnega vlažilnega mleka za telo. Že dolgo ne drži več, da so te produkti namenjeni samo ženskam! Tudi Kreme s cinkom pomagajo pomiriti ranjeno kožo.

3. Intertrigo

Zelo nadležen izpuščaj, ki se lahko razraste po veliki površini kože in izgleda kot velika packa; kot da ste se z nečim poparili. Najraje se pojavi na mestih, ki so vlažna zaradi potenja. Tovrstne izpuščaje najdemo tudi pod pazduhami, na trebuhu, med prsti …

NASVET: pomagale vam bodo antibakterijska in protiglivična mazila. Če po dveh tednih ni izboljšanja, obiščite dermatologa, ki vam bo predpisal močnejša zdravila, ki bodo ublažila neprijetne občutke na koži.

4. Kontaktni dermatitis

Se pojavi, ko je koža izpostavljena snovi, na katero je alergična. Prepoznate ga po zelo srbečem rdečem mozolju, ki je nekoliko napihnjen. Zaradi draženja kože lahko iz njega lahko teče tudi prozorna ali rumenkasta snov.

Tovrstna težava se pogosto pojavi, če zamenjate mehčalec ali pa pralni prašek, oblečete neoprana oblačila direktno iz trgovine ali če nosite material, na katerega ste alergični, pa tega morda prej niti niste vedeli.

NASVET: razmislite, katere produkte ste uporabljali v zadnjem času in ali ste katerega od njih uporabili prvič. Ko enkrat prepoznate napadalca, ga enostavno eliminirajte in problem bo izginil.

Na primer: novi mehčalec zavrzite in spodnjice nekajkrat operite s tistim, ki ste ga vajeni. Reakcija naj bi po dveh tednih izginila.

5. Sramne uši

Če ste okrog mednožja opazili majcene pikice, so to najverjetneje jajčeca vaših neuglednih zajedavcev.

NASVET: obiščite zdravnika, ki bo potrdil diagnozo in vam predpisal poseben gel za umivanje, ki bo uši poslal na drugi svet.

Uši pogosto povezujemo s spolno prenosljivimi boleznimi, toda prenašajo se tudi preko okuženih brisač in posteljnine. Če v zadnjem času niste bili spolno aktivni, torej še ne pomeni, da zagotovo nimate uši …

6. Genitalni herpes

Pri nekaterih moških je srbenje prvi simptom herpesa. Srbečica se nato spremeni v pekoč občutek, nato pa nastane mehur, ki se lahko predre in povzroča močne bolečine. Herpesa se je izredno težko znebiti in če se vam težava pojavlja, je virus v vašem telesu še vedno prisoten.

NASVET: Obiščite zdravnika, ki bo s pomočjo krvnega testa ugotovil, kje tiči problem. Zdravila za herpes pravzaprav ni, obstaja pa mnogo pripomočkov, ki delujejo protivirusno in pomagajo pri hitrejšem celjenju kože.

Če imate herpes, seksajte s kondomom, sicer si bosta virus s partnerjem kar naprej prenašala.

7. Luskavica

Če je vaša koža izredno suha in povrhu nekoliko bela ali če dobesedno izgleda kot luske, potem ni dvoma: imate luskavico. Ta se lahko pojavlja na različnih delih telesa.

NASVET: če uporabljate določena zdravila za luskavico na drugih delih telesa, se pred uporabo na genitalijah posvetujte z zdravnikom. Nekatera mazila lahko močno dražijo kožo.

Nosite ohlapna in prepišna oblačila in se izogibajte vsem kozmetičnim preparatom, ki vsebujejo kemikalije. Kožo očistite s posebnim milom brez sintetičnih vonjav.

Preberite še: Kaj pomeni, če se tam doli potite 

Ali pa 6 nenavadnih (nekaj že rahlo gnusnih) zdravstvenih in lepotnih nasvetov, ki jih seveda ne bomo upoštevali

Vir: Men’s Health